Як уникнути отруєння від кавунів та динь.

Як уникнути отруєння від кавунів та динь.

Сезон баштанних культур в Україні у розпалі. Ці соковиті та смачні баштанні люблять дорослі та діти. Але важливо обережно обирати кавуни та дині, щоб уникнути харчового отруєння. Лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило розповіла,  чим небезпечні нітрати та як захистися від отруєння.

               «Самі по собі нітрати не є небезпечними і токсичними. Проте в  організмі людини в процесі хімічних перетворень сприяють утворенню нітритів із подальшим перетворенням на нітрозаміни, які мають канцерогенні властивості. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

Варто зазначити, що усі плоди у якійсь мірі містять нітрати, але важливо, аби їхній вміст не перевищував норму.  Допустимі показники концентрації нітратів для кавунів не повинні перевищувати 60мг/кг, для динь -90мг/кг»                                                                                                                        Кожному покупцю треба знати, що на офіційних ринках Сумщини  працюють лабораторії ветеринарно- санітарної експертизи, без дозволу яких овочі , фрукти та ягоди не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну та безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень, щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів, тощо. Зазначила Валентина Курило.

        На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора продукції, вміст нітратів.

Поради лікарів: як захистися від отруєння.

- купувати кавуни та дині в  місцях, де є спеціальний дозвіл на торгівлю такими продуктами та  уникати місць стихійної торгівлі;

- не рекомендовано купувати розрізані кавуни – це може спровокувати забруднення ягоди шкідливими бактеріями та нести додаткові ризики для покупців, А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

- вдома розрізані кавуни рекомендують зберігати не більше як годину, адже вони дуже швидко псуються під дією кисню;

- не купувати пошкоджені кавуни та дині, які можуть містити шкідливі бактерії. Якщо в кавуні  є вм’ятини,відмовтеся від купівлі, бо в ньому вже почався процес бродіння;

-  коли вживаєте кавун чи диню, не доїдайте  до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів і за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікаря радять їсти тільки серединку - в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше.

- аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленуватий, кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця.

 Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів. Що ж до дині, то вона має бути пружною,  з приємним , насиченим та ароматним запахом;

- якщо в цьому році, ви ще не смакували кавунами та динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. - особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні;

- перед вживанням кавунів і динь неодмінно промивайте їх проточною теплою водою;

- розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

 

            Пам’ятайте, доцільно купувати лише сезонні овочі, фрукти та ягоди ( для динь і кавунів – це серпень- вересень), щоб не піддавати ризику своє здоров’я.