ШИГЕЛЬОЗ – ХВОРОБА БРУДНИХ РУК
ШИГЕЛЬОЗ – ХВОРОБА БРУДНИХ РУК
Шигельоз – міжнародна назва хвороби, яка в Україні більш відома як дизентерія. Це гостра кишкова інфекція, збудником якої є бактерії роду шигела (Shigella) і яка вражає переважно товсту кишку.
Як і більшість кишкових інфекцій, дизентерію називають хворобою брудних рук, адже її збудник найчастіше потрапляє в організм із їжею, водою через брудні руки (іноді також через механічних переносників – мух).
Основні симптоми шигельозу
- гарячка, головний біль;
- загальна інтоксикація організму;
- нудота, блювання;
- діарея з домішками слизу, крові.
Шигельоз реєструється протягом усього року, але влітку та восени люди хворіють цією інфекцією частіше. Це відбувається тому, що в теплий період збудник, потрапляючи у харчові продукти, воду, активно розмножується і накопичується.
Бактерії шигели стійкі у зовнішньому середовищі. Так, на посуді й вологій білизні вони можуть зберігатися місяцями, у ґрунті – до 3 місяців, на продуктах харчування – декілька діб, у воді – до 2 місяців. При нагріванні до 60 градусів шигели гинуть за 10 хвилин, при кип’ятінні – негайно, у дезінфекційних розчинах – протягом декількох хвилин.
Шигельоз є типовим представником групи антропонозних інфекцій, тобто джерелом інфекції може бути тільки хвора людина. Особливу епідеміологічну небезпеку становлять особи зі стертою і легкою формами хвороби.
Найбільш сприятливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років через функціонально-фізіологічні особливості дитячого організму і відсутність у них достатніх гігієнічних навичок.
Профілактика шигельозу
- ретельно мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі та після відвідування туалету;
- для пиття використовуйте воду з централізованих джерел водопостачання, або питну бутильовану воду;
- перед вживанням овочів та фруктів мийте їх питною водою, бажано обдавати окропом;
- при купівлі будь-яких продуктів у торгівельній мережі обов’язково звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів; не купуйте продукти на стихійних ринках (пам’ятайте: споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції);
- зберігайте швидкопсувні продукти без холоду не більше 2 годин;
- не споживайте продукти та напої за найменшої підозри щодо їх якості;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води; не готуйте багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, тощо);
- не беріть у подорож швидкопсувні продукти (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
- приготовані страви бажано споживати одразу, а при повторному споживанні - обов’язково проводити термічну обробку;
- при відпочинку з дітьми необхідно вчити їх правилам особистої гігієни;
Пам’ятайте: у разі виникнення перших ознак захворювання, не можна займатися самолікуванням! Необхідно якнайшвидше звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря.