ОБЕРЕЖНО, АМБРОЗІЯ! ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ТА ПОЛЕГШИТИ СИМПТОМИ АЛЕРГІЇ

ОБЕРЕЖНО, АМБРОЗІЯ! ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ТА ПОЛЕГШИТИ СИМПТОМИ АЛЕРГІЇ

На Сумщині розпочинається період цвітіння небезпечного карантинного бур’яну – амброзії. Вона є одним з найагресивніших алергенів у рослинному світі та завдає великої шкоди здоров’ю людей і тварин. 

Що це за рослина та чим вона небезпечна

В Україні найбільш поширеною та небезпечною є амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.). Це однорічна трава сімейства айстрових (Asteraceae), квітне з кінця липня до середини жовтня. Саме в цей період рослина випускає велику кількість пилку в атмосферу.   

Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, які переносяться вітром на дуже великі відстані (до 5 км). Тож, аби відчути на собі вплив алергена, зовсім не обов’язково, щоб амброзія росла поруч із вашим будинком. Потрапивши в очі, ніс, бронхи, пилок амброзії викликає потужну алергічну реакцію.

Як проявляється алергія на пилок амброзії

Найбільш розповсюджені такі симптоми:

  • нежить
  • свербіж та набряк очей, сльозотеча
  • чихання, кашель
  • набряк обличчя
  • головний біль
  • загальна слабкість та втома

Також може погіршитися зір, підвищитися температура тіла, у найбільш чутливих пилок амброзії може провокувати приступи астми.

Найнебезпечніша ця рослина, звичайно, для алергіків, але відчувати на собі її подразнюючий вплив можуть навіть люди, не схильні до алергії.  

Якщо в період цвітіння амброзії ви спостерігаєте у себе подібні симптоми, варто звернутися до сімейного лікаря та лікаря-алерголога. Він може призначити тестування на алергію та порадити ефективні методи лікування та полегшення симптомів (зазвичай це антигістаміни та протизапальні препарати).

Як захиститися від алергену

Оптимальний варіант - уникати контакту з пилком амброзії. Та враховуючи його здатність розлітатися на багато кілометрів довкола, повністю уникнути «зустрічі» з пилком амброзії навряд чи вийде. Але є декілька порад, які допоможуть мінімізувати його негативний вплив:

  • по можливості утримуйтеся від виходу на вулицю вранці та ввечері. Рівень пилку зазвичай найвищий у ці часи, тож намагайтеся залишатися в приміщеннях;
  • при виході на вулицю надягайте сонцезахисні окуляри та маску, щоб мінімізувати попадання пилку на слизові оболонки;
  • після перебування на вулиці змініть одяг і прийміть душ, щоб видалити пилок, який може залишитися на шкірі та волоссі.
  • установіть повітряні фільтри та (або) очищувачі повітря в своїй спальні та інших приміщеннях, щоб зменшити кількість алергенів у повітрі;
  • уникайте сушіння білизни на вулиці. Пилок, розлітаючись у повітрі, може прилипати до білизни, тож краще сушити її в приміщенні.

Знищення амброзії як засіб профілактики алергії

Знищення амброзії в межах населених пунктів має важливе значення для профілактики алергічних реакцій у населення. В Україні використовуються три основні методи боротьби з амброзією, такі як:

  • скошування: воно ефективне тільки в період бутонізації та якщо проводити його багаторазово – не менше ніж 3-5 разів за сезон. Адже у амброзії є підступна властивість: якщо скосити її в період активної вегетації, вона утворює в 2-3 рази більше молодих пагонів, ніж було. Тому, поки вона росте, одноразове скошування протипоказано – воно призведе тільки до ще більшого заростання;
  • виривання з коренем: найнадійніший метод, яким можна позбутися амброзії майже напевно, але тільки якщо площа заростання невелика;
  • хімічний метод: якщо заражена амброзією територія велика, вручну від цієї трави не позбутися. Тоді найкраще - диференційоване використання різних гербіцидів. Але цей метод дозволений тільки поза межами населених пунктів.