ЩО ТАКЕ УФ-ІНДЕКС І НАВІЩО ПОТРІБНО ЙОГО ЗНАТИ

ЩО ТАКЕ УФ-ІНДЕКС І НАВІЩО ПОТРІБНО ЙОГО ЗНАТИ

 

Ультрафіолетове (УФ) випромінювання – один із різновидів сонячної енергії, особливість якого в тому, що ми не можемо ні побачити його (як видиме світло), ні відчути як тепло (на відміну від інфрачервоного випромінювання). Рівень ультрафіолетового випромінювання в атмосфері Землі має велике значення для здоров'я людини, тому для його визначення застосовують спеціальний ультрафіолетовий індекс (УФ-індекс).

 

У цій статті ми розглянемо, що таке УФ-індекс, яким чином він визначається та від яких факторів залежить. А також - як ультрафіолетове випромінювання впливає на наше тіло, яку користь воно може принести та як правильно користуватись цими корисними властивостями без шкоди для здоров'я.

 

Отже, в помірних дозах УФ-випромінювання корисне для організму людини. Під його дією в шкірі виробляється вітамін D, який покращує роботу імунної системи, бере участь у регулюванні кров’яного тиску, підвищую тонус організму та навіть покращує настрій. Окрім того, під дією УФ-променів в нашому організми виробляється гормон меланін, який захищає шкіру від пошкоджень та втрати нею еластичності. Крім того в організмі стимулюється обмін речовин та кровообіг, а також покращується робота м’язів.

 

У той же час надмірний рівень ультрафіолету має згубний вплив на організм людини, особливо на органи зору та шкіру. Кришталик ока вловлює УФ-випромінювання і поступово втрачає прозорість, що призводить до утворення катаракти. Також можуть виникнути запалення роговиці та пошкодження сітківки ока, а це вже може призвести до сліпоти.

 

Зайве УФ-випромінювання руйнує волокна колагену та еластину в шкіри, які забезпечують її пружність, і як наслідок призводить до фотостаріння шкіри. Уникаючи надмірного рівня ультрафіолету, можна до 80% знизити ризик розвитку раку шкіри.

 

Рівень УФ-випромінювання залежить від географічної широти (в південних широтах він вищий), сезону і часу доби. Також на нього впливають такі фактори як хмарність, висота над рівнем моря, особливості ландшафту.

Максимальне значення УФ-випромінювання спостерігається влітку у період сонячного полудня від 11.00 до 16.00.

 

Як же дізнатися, коли ультрафіолетове випромінювання надмірне, а коли низьке? Для цього й існує такий показник як УФ-індекс. Він розроблений ВООЗ, Всесвітньою метеорологічною організацією та Програмою ООН по навколишньому середовищу і дозволяє оцінити небезпеку сонячного випромінювання для населення й необхідність використання сонцезахисних засобів. В Україні, як і в багатьох країнах світу, УФ- індекс повідомляється в прогнозах погоди.

 

Існує шкала УФ-індексу від 0 до 13, де нуль вказує на повністю безпечний рівень УФ-випромінювання, а рівні 11 і вище - на дуже високу небезпеку для людини.

Показники УФ-індексу від 0 до 2 – це низький рівень випромінювання та ризику для здоров’я людини, який притаманний для осінньо-зимового періоду північних широт. При цьому рівні засоби захисту шкіри не потрібні.

 

Рівень УФ-індексу від 3 до 5 - помірний, що притаманно широтам України, і він уже потребує захисту для людини. Поза приміщенням необхідновикористовувати сонцезахисний одяг: головний убір із широкими крисами, ультрафіолетові окуляри типу «UV-400». Також необхідно користуватися сонцезахисним кремом із фактором захисту SPF-15.

 

Високий рівень УФ-індексу (6-7 балів) спостерігається в Україні у сонячні літні дні та потребує обов’язкового дотримання правил перебування під сонячними променями: максимально змінити час перебування на вулиці з 11-00 до 16-00 години та використовувати сонцезахисні засоби (одяг, креми, сонцезахисні окуляри). Шкіру рекомендується змащувати сонцезахисним кремом із фактором захисту SPF-30-50 та обов’язково користуватися окулярною оптикою UV-400.

 

Показник УФ- індексу від 8 до 10 спостерігається в країнах з субтропічним та тропічним кліматом і потребує посиленого захисту, особливо для європейців. Необхідно мінімізувати час знаходження під сонцем з 11 до 16-00 годин, а ще краще перебувати в цей час у приміщенні або хоча б у затінку. Обов’язково необхідно використовувати сонцезахисні засоби: для шкіри – креми з SPF- 50+, для очей - сонцезахисні окуляри типу UV-400 або High UV protection.

 

При надмірному рівні УФ-індексу 11+ (тропічні, субекваторіальний, екваторіальний пояси; перебування в горах, біля води в яскравий сонячний день) відкрита шкіра та незахищений орган зору можуть отримати пошкодження за декілька хвилин. У цьому випадку потрібен максимальний захист: обов’язково використовуйте сильні сонцезахисні окуляри типу High UV protection; одяг з тканини, що має високий рівень захисту від ультрафіолетових променів UPF; сонцезахисні креми з найвищим фактором захисту SPF- 50+; узагалі виключити перебування під прямими сонячними променями.

 

Важливо! Не купуйте темні окуляри без фільтрів від ультрафіолету. Такі окуляри тільки шкодять очам, адже зіниці в темноті розширюються і ультрафіолет чудово потрапляє в око. Тому краще не економити на якісних окулярах та надійно захистити орган зору від УФ-випромінювання.

 

Бережіть себе та будьте здорові!