АНГІНА: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ПРОФІЛАКТИКА

АНГІНА: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ПРОФІЛАКТИКА

 

Ангіна (або гострий тонзиліт) - це гостре інфекційне захворювання, головна відмінність якого - запальний процес компонентів лімфатичного глоткового кільця, найчастіше гланд (піднебінних мигдаликів).

Найнеприємніше ж те, що захворіти на ангіну можна не тільки в холодну пору року (так званий сезон застуд), а й влітку. За даними ВООЗ, ризик застудити горло влітку навіть зростає на 12%.

Головні винуватці літніх застуд, у тому числі ангін, - крижані напої (особливо газовані), морозиво, кондиціонери і протяги. Різкий перепад температур і переохолодження слизової горла призводять до зниження місцевого імунітету, що провокує розвиток бактерій.  

Найчастіше на ангіну хворіють діти та молодь. Відсоток молодих осіб віком від 17 до 30 років серед хворих на гострий тонзиліт складає від 70 до 100.

Безпосередніми збудниками ангінє віруси та бактерії. У багатьох випадках виникненню ангіни передують гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Віруси готують підґрунтя для розвитку ангіни, але вирішальне значення має бактеріальна флора. Причиною вірусного гострого фарингіту та тонзиліту є аденовіруси, риновірус, коронавірус, віруси грипу й парагрипу, вірус Епштейна-Барра, вірус Коксакі А.

 

Вважається, що вірусні форми ангін переважають у дітей до 3 років (70-90%), після 5 років частішають бактеріальні форми ангіни (до 30-50%). Найчастіше (близько 50% випадків) збудником бактеріальної ангіни є β-гемолітичний стрептокок групи A, рідше – стафілокок або їх поєднання. Окрім того, ангіну можуть вкликати спірохета Венсана в симбіозі з веретеноподібною паличкою та гриби роду Candida в симбіозі з патологічними коками.

 

Інфекція передається повітряно-краплинним шляхом, її джерелом є хвора людина та побутові предмети. Спровокувати розвиток даної інфекції можуть не тільки загальне та місцеве переохолодження, а й проблеми з імунітетом, перевтома, надмірне білкове харчування, недостатність вітамінів, травматизація гланд; хронічні запальні процеси в порожнині рота, носа та навколоносових пазух.

 

Клінічні прояви

За локалізацією розрізняють такі види ангін: катаральна, фолікулярна, лакунарна, флегмонозна (інтратонзилярний абсцес).

 

Катаральна ангіна є поверхневим ураженням мигдаликів. Хвороба розвивається гостро, основні клінічні прояви – печіння, сухість, невеликий біль в горлі при ковтанні. Мигдалики при цьому набряклі та гіперемовані. Слизова оболонка довкола мигдаликів більш-менш почервоніла, але обширного ураження ротоглотки (задньої стінки, піднебіння) немає. Відзначається збільшення підщелепних лімфатичних вузлів. У більшості випадків захворювання закінчується за 3-5 днів, але через 1-2 доби після початку може перейти у лакунарну або фолікулярну (паренхіматозну) форму.

 

Фолікулярна ангіна відзначається більш тяжким перебігом із вираженим        інтоксикаційним синдромом. Починається з високої температури (до 39 градусів) й сильного болю в горлі при ковтанні (може віддавати у вухо). Тривалість – 5-7 днів. Крім цього, в залежності від ступеня інтоксикації, можуть з'явитися головний біль, біль в попереку, лихоманка, озноб, загальна слабкість, в деяких випадках – збільшена селезінка, блювота, явища менінгізму, проноси, помутніння свідомості.

Даний тип ангіни характеризується появою у людини дрібних точок під слизистою мигдаликів (нагноєння фолікул, які не знімаються шпателем), збільшенням підщелепних лімфатичних вузлів.

 

Лакунарна ангіна схожа за симптоматикою з фолікулярною, але протікає більш складно: починається з підвищення температури тіла, триває близько 7 днів, основні скарги – біль при ковтанні, на почервонілій слизовій оболонці інфікованих мигдаликів у ділянці лакун з’являються білі або жовті обмежені нашарування. Вони збільшуються і через деякий час вкривають більшу або меншу частину вільної поверхні мигдалика, не виходячи за її межі. Нашарування легко знімаються шпателем, не залишаючи кровоточивої поверхні.

При легкому перебігу хворий лікується вдома (постільний режим). При тяжкому загальному стані пацієнта необхідно госпіталізувати до інфекційного відділення.

Флегмонозна ангіна. При цьому патологічному стані відзначають запалення однієї мигдалини з гнійним розплавленням ділянки. Основні ознаки цієї ангіни – вимушене положення голови, сильний  біль у горлі при ковтанні та розмові (може віддавати у вухо), збільшення регіонарних лімфовузлів, хворобливість при їх пальпації, головний біль, підвищена температура тіла, інтоксикація, обмежена рухливість м'якого піднебіння, збільшені мигдалини.

Герпетична ангіна, як правило, зустрічається у дітей. Відрізняється високим ступенем контагіозності, її збудником є вірус Коксакі А. Захворювання починається гостро, проявляється підвищенням температури тіла до 40 градусів, лихоманкою, болями в горлі при ковтанні, головним болем, м'язовим болем, іноді - болем у животі, появою червонуватих пухирців в області м'якого піднебіння, язичка, піднебінних дужок, іноді – проносом, блювотою.

При виразково-плівчастій ангіні розвивається некроз поверхні зіву з утворенням виразок, що може тривати до трьох тижнів. Причиною виникнення захворювання вважають симбіоз веретеноподібної палички та спірохети порожнини рота, які часто живуть в роті здорових людей. Основні скарги - відчуття чужорідного тіла при ковтанні, запах гнилі з рота, підвищення слиновиділення.

Пам'ятайте, що ангіна заразна, тому ігнорування симптомів може спричинити наслідки як для хворого, так і для оточуючих!

Щоб полегшити стан при захворюванні, прислухайтеся до наступних порад: більше відпочивайте; вживайте їжу та напої комфортної температури;          їжте продукти, які не вимагають жування, щоб не подразнювати горло; використовуйте фізіотерапевтичні процедури для дітей й дорослих (за рекомендацією лікаря); зволожуйте повітря в приміщенні.

Особливості захворювання у дітей

Діти найбільш схильні до ангіни. Це обумовлено тим, що мигдалини дитини знаходяться в стадії формування, а тому легше піддаються проявам різних інфекцій. Імунітет сформовано не повністю, тому захисна реакція організму працює не в повну міру. При інфікуванні дитину потрібно госпіталізувати й надати їй належне медикаментозне лікування в стаціонарі.

Ускладнення

Ангіна - одне з захворювань, яке при відсутності належного лікування може призвести до серйозних ускладнень. Серед них: синусит, набряк гортані, гострий ларингіт, гострий середній отит, інфекційно-токсичний шок, артрит, парафарингеальний абсцес, гострий шийний лімфаденіт, сепсис, абсцес глотки, гостра ревматична лихоманка, клубочковий нефрит, менінгіт, флегмони шиї, ураження серцевого м'яза та судинної системи, поширення інфекції в грудну клітку тощо.

Профілактика ангіни

·        за можливості не контактуйте з хворими (при перебуванні в спільному приміщенні одягайте маски);

·        зміцнюйте імунітет, особливо у період застудних захворювань (пийте вітаміни, правильно харчуйтеся, займайтеся спортом);

·        не переохолоджуйтеся;

·        з обережністю вживайте холодні напої та страви.

Лікар – епідеміолог                                                   Вікторія ШАЛАК