На Сумщині влітку почастішали випадки інфекційних кишкових хвороб.

На Сумщині влітку почастішали випадки інфекційних кишкових хвороб.

 

Бруд , неправильне зберігання  овочів  та фруктів -  призводять до появи  сальмонельозу, дизентерії , гельмінтозу  та до багато інших кишкових інфекцій. Про це повідомила лікар  - епідеміолог, заступник директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Зайцева. В Сумській області за   півроку  зареєстровано близько 500 гострих кишкових інфекцій. Лише за останній місяць втричі зросла  кількість хворих. Щоправда , на Сумщині жодного спалаху інфекції  - не виявлено.

Збудники інфекції – бактерії, віруси, гельмінти .  Джерело зараження – тварини, хвора  людина.

Серед найпоширеніших  гострих кишкових інфекцій, що фіксують сумські епідеміологи  - сальмонельоз. На цьому наголошує лікар  - епідеміолог Галина Зайцева.

 

« Сальмонельоз – це інфекція , яка характерна тим, що властива і людині і тварині. Людина може заразитися від тварини , вживаючи продукти тваринництва ,такі  як м'ясо неналежної термічної обробки, яйця без належної обробки . Показник захворювання на сальмонельоз в області перевищує показник по Україні. Не виключаємо й надалі зростання кількості кишкових інфекцій ,адже літо у розпалі.»

 

Спеціалісти наголошують,  дотримуватися гігієнічних правил, зокрема ретельно мити руки перед їжею, вживати добре оброблені продукти  ти пити чисту воду – найліпший спосіб не захворіти. Крім того, лікарі епідеміологи радять уникати вживання неконтрольованих антибіотиків. Оскільки може ускладнити лікування інфекції.

Фахівці  Сумського  обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України  постійно проводять лабораторний моніторинг санітарно - епідемічного стану підприємств, де  виробляють харчові продукти; досліджують проби питної води та води відкритих водойм: річок, озерах, ставках, аби вчасно виявити збудників небезпечних інфекцій та попередити  можливий спалах епідемії. Про результати дослідження читайте в наступних наших дописах.