ДИРОФІЛЯРІОЗ: ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА СВОЇХ УЛЮБЛЕНЦІВ

ДИРОФІЛЯРІОЗ: ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА СВОЇХ УЛЮБЛЕНЦІВ

Комарі - один із «побічних ефектів» літа, який добряче псує нам вечірні прогулянки та відпочинок на природі. Але дискомфорт і свербіж від укусів - далеко не всі неприємності, які можуть принести нам ці усюдисущі кровососи. Вони ще й можуть переносити небезпечні захворювання.

Наприклад - дирофіряріоз, випадки якого щорічно реєструються у Сумах та Сумській області. Спробуймо розібратися, що це за захворювання та як від нього вберегтися.

Дирофіляріоз (лат. Dirofilariasis) - це паразитарне захворювання, яке спричиняють гельмінти роду Dirofilaria. Воно передається через укус комара (родів Anopheles, Aedes, Culex), який переносить паразита від хворої собаки або кішки. Основними джерелами інфекції є домашні тварини. Зазвичай собаки хворіють на нього частіше, ніж кішки. Це означає, що хвороба передається трансмісивним шляхом.

У людини дирофіляріоз може розвинутись після укусу комара-переносника, після чого личинки дирофілярії (мікрофілярії) розвиваються під шкірою. У той же час прямий контакт із хворою твариною не спричиняє зараження людини, тому перебування поруч з такою твариною не є небезпечним - паразит потрапляє в організм людини тільки через укус комара.

Симптоми дирофіляріозу

До того, як з’являться перші симптоми, після укусу може пройти від  кількох  місяців до року. Одна з ранніх ознак - поява невеликого ущільнення в місці укусу. Поступово личинка починає мігрувати під шкірним покривом. Особливістю цього паразита є його здатність до міграції. Були випадки, коли личинка дирофілярії (мікрофілярія) подолала відстань до 30 сантиметрів під шкірою людини всього за 24 години. Багато хворих відчувають, що щось повзає під їх шкірою.

Ущільнення в місці укусу часто сприймається як новоутворення, ліпома або кіста. Лише під час оперативного втручання дирофілярію виявляють у багатьох пацієнтів. Найчастіше дирофіляріоз вражає такі частини тіла як очі, статеві органи, руки, шия та молочні залози людини.

Ознаки підшкірного дирофіляріозу у людини: поява припухлості на певній ділянці тіла; почервоніння ураженої ділянки; сверблячка у місці припухлості; «переміщення» пухлини по тілу; головний біль; слабкість;  підвищена температура.

Єдиний спосіб позбутися личинки мікрофілярії - це її хірургічне видалення. Варто зауважити, що антигельмінтні препарати не дадуть результату в цьому випадку.

Як захистити тварину від дирофіляріозу

Дирофіляріоз може мати серйозні наслідки для кішок та собак. Дорослі особини паразитів, накопичуючись, можуть заблокувати кровоносні судини і призвести до смерті тварини. Паразити, зокрема D. immitis, часто локалізуються в правій частині серця і можуть спричинити ушкодження клапанів серця, ендокардит і затор крові.

До профілактики дирофіляріозу у тварин існує комплексний підхід. Ось декілька рекомендацій:

  • регулярно перевіряйте своїх тварин на наявність паразитів у ветеринарній клініці. Якщо виявляться личинки, тварину необхідно ізолювати і проводити лікування;
  • регулярно проводьте дегельмінтизацію своїх тварин, використовуючи відповідні препарати;
  • запобігайте контакту тварин з кровосисними комахами, застосовуючи захисні нашийники або репеленти від комарів, а також кліщів і блох.

Профілактика дирофіляріозудля людей

Профілактика дирофіляріозу включає кілька аспектів, які допоможуть запобігти зараженню:

  • винищення комарів;
  • використання репелентів при перебуванні на природі, особливо поблизу водойм (також бажано вдягати одяг, що повністю закриває тіло;
  • встановлення протимоскітних сіток на вікнах та фумігаторів для захисту приміщення від комарів;
  • своєчасне діагностування та лікування дирофіляріозу у тварин;

Пам’ятайте! Як і будь-яку хворобу, дирофіляріоз легше попередити, ніж лікувати! Дотримання цих простих заходів допоможе зменшити ризик зараження та захистить вас, вашу сім'ю і домашніх улюбленців від цього захворювання.

Ентомолог ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ»   Еліна Короза