ОБЕРЕЖНО, ЛЕПТОСПІРОЗ!

ОБЕРЕЖНО, ЛЕПТОСПІРОЗ!

Лептоспіроз – це небезпечне гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке характеризується тяжким перебігом і високим відсотком летальності.

Воно супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, а також ускладняється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лептоспіроз належить до найпоширеніших природно-осередкових захворювань у  всьому світі. У Сумській області, як і по всій Україні, лептоспіроз набуває все більшого значення. Щороку захворювання реєструється на окремих адміністративних територіях області, в останні 5 років - у Шосткинському, Роменському та Сумському районах. Підвищений рівень захворюваності припадає на червень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею.

Збудники лептоспірозу – рухливі бактерії, що мають штопороподібну форму і гачки на кінцях. Реєструють хвороби, спричинені збудниками 8 серогруп лептоспір. Вони мають складну антигенну структуру, стійкі до низьких температур, добре виживають у вологому некислому середовищі.

Джерелом інфекції є дикі гризуни (сірі та чорні пацюки, полівки, водяні щури, домові миші, ондатри), а також свійські (свині, собаки) та промислові (нутрії, песці) тварини, які виділяють лептоспіри у навколишнє середовище із сечею, внаслідок чого інфікується ґрунт, вода в ставках, річках, колодязях, а іноді й харчові продукти.

Передається інфекція такими шляхами: водним, аліментарним, рановим.

Людина може заразитися під час купання у водоймах зі стоячою водою, риболовлі, сільськогосподарських робіт, при догляді за хворими тваринами,  вживанні інфікованих гризунами продуктів харчування. Лептоспіри можуть проникати в організм людини через порізи і подряпини на шкірі, а також через неушкоджені слизові оболонки (ніс,рот,очі). Можливий також шлях інфікування у разі вживання сирої води із незнайомих природних джерел. Хвора людина не становить небезпеки для оточення, захворювання не передається між людьми.

До груп ризику належать особи певних професій: фермери, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки, особи, які працюють на заболочених луках (заготівля сіна, торфу), ветеринари.

Симптоми захворювання

Інкубаційний період (від моменту зараження до появи перших ознак захворювання) становить в середньому 6-14 днів. Початок захворювання людини найчастіше нагадує грип. Захворювання починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-40°C.

З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (особливо литкових), стегнах, попереку, запаморочення, нудота, блювання, можлива втрата свідомості. Болі у м’язах настільки сильні, що хворі ледь пересуваються, вони тривають 8-10 днів. Характерна хитка хода.

Відмічається почервоніння очей (нагадують кролячі), можлива поява жовтяниці слизової оболонки, часто з’являється герпетичний висип на губах і крилах носа, збільшується печінка та селезінка. Геморагічний синдром проявляється висипом на шкірі, крововиливами, носовими кровотечами, можливе криваве блювання, пронос з домішкою крові.

Щоб вберегти себе та близьких від інфекції, слід дотримуватися таких рекомендацій:

  • купатись тільки у спеціально відведених місцях, адже найчастіше лептоспірозом заражаються у закритих стоячих водоймах, особливо мілководних;
  • не купатися у відкритих водоймах, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;
  • не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
  • не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;
  • ретельно мити та обдавати окропом фрукти та овочі;
  • не вживати овочі та фрукти з ознаками пошкодження їх тваринами (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах);
  • захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;
  • не вживати м’ясо хворих на лептоспіроз тварин;
  • дотримуватися правил особистої гігієни під час догляду за худобою – регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички);
  • перед вживанням або приготуванням їжі необхідно мити руки з милом;
  • проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби (капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини);

Пам’ятайте! У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день збільшує ризик розвитку ускладнень! Тому при високій температурі тіла, найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря. Тільки своєчасно розпочате лікування допоможе зберегти життя!
Любіть, бережіть себе і будьте здоровими!

 

Лікар-епідеміолог Черняк О.М.