СІННА ЛИХОМАНКА ТА ЇЇ НЕБЕЗПЕКИ: ЯК ПРОТИСТОЯТИ АЛЕРГЕНАМ У ПЕРІОД ЦВІТІННЯ

СІННА ЛИХОМАНКА ТА ЇЇ НЕБЕЗПЕКИ: ЯК ПРОТИСТОЯТИ АЛЕРГЕНАМ У ПЕРІОД ЦВІТІННЯ

 

Пізня весна та початок літа – улюблена пора багатьох із нас, коли природа оживає в усьому своєму розмаїтті кольорів та ароматів. Однак для декого цей період може перетворитися на справжню муку, причина якої - сезонна алергія. Масове цвітіння дерев і кущів, зокрема акацій та інших алергенних рослин, розліт тополиного пуху, а згодом – цвітіння злакових трав викликають гострі алергічні реакції.

Сезонна алергія (також відома як сінна лихоманка або поліноз) є нетиповою реакцією організму на пилок рослин, який утворюється під час їх цвітіння. Симптоми сезонної алергії включають чхання, закладеність носа, нежить; свербіж, почервоніння очей та сльозотеча; свербіж піднебіння та язика; сухий кашель, хрипи в області грудної клітини; висипання на шкірі; втомлюваність та загальний дискомфорт.

Хоча сезонна алергія не є небезпечною для життя, вона може значно погіршити його якість та вплинути на загальний стан здоров'я. Постійна втомлюваність та зниження продуктивності можуть впливати на роботу, навчання та соціальні взаємини. Крім того, неправильне лікування сезонної алергії може призвести до ускладнень, таких як запалення бронхів (бронхіт). У деяких випадках алергія може також сприяти розвитку астми, що потребує серйозного медичного втручання.

Поради для людей, які страждають від сезонної алергії:

  • Визначте, які саме рослини спричиняють вашу алергію (зараз багато медичних установ проводять аналізи на визначення алергенів). Тоді ви зможете уникати місць з їх масовим цвітінням або зменшити час перебування в таких місцях.
  • Після перебування на вулиці змініть одяг і прийміть душ, щоб видалити пилок, який може залишитися на шкірі та волоссі.
  • Установіть повітряні фільтри та (або) очищувачі повітря в своїй спальні та інших приміщеннях, щоб зменшити кількість алергенів у повітрі.
  • Уникайте сушіння білизни на вулиці. Пилок і тополиний пух, які розлітаються в повітрі під час цвітіння, можуть прилипати до білизни, коли ви сушите її на вулиці, тож краще сушити білизну в приміщенні.
  • Якщо симптоми сезонної алергії важкі або суттєво впливають на ваше щоденне життя, зверніться до лікаря-алерголога. Він зможе підібрати ефективне лікування, щоб зменшити симптоми та полегшити ваш стан.

Бережіть себе і будьте здорові!