МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ ТА ЇЇ ПРОФІЛАКТИКА

МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ ТА ЇЇ ПРОФІЛАКТИКА

 

Менінгококова інфекція (МІ) – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок. Вона передається тільки повітряно-крапельним шляхом  і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю).

Менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Щороку в світі реєструють близько 300 000 – 500 000 випадків МІ, зокрема 30 000 – 50 000 летальних. На одного хворого генералізованою формою МІ припадає 20 000 – 50 000 носіїв збудників. Найвищий рівень захворюваності — серед дітей до 1 року.

Зокрема, 2021 року в Україні було зареєстровано  91 випадок менінгококової інфекції, з них 77 - діти  до 17 років; за 2022 рік - 98 випадків, з них 68 - діти до 17 років. У Сумській області за 2021 рік було зареєстровано 2 випадки МІ, за 2022 рік - 1 випадок. У віковій структурі захворюваності на МІ за 2021 – 2022 роки переважали діти до 17 років (100%) від загальної кількості захворілих. 

Джерелом інфекції є хвора на менінгококову інфекцію людина та здорові бактеріоносії менінгококу. У епідеміологічному сенсі найнебезпечнішими є хворі на менінгококовий назофарингіт, це хворі з проявами  ГРВІ. Вони виділяють менінгокок і становлять небезпеку для оточуючих протягом 3-4 тижнів.

Хворі з явними клінічними проявами захворювання (менінгіт, менінгококцемія) заразні лише у період перебування збудника менінгококу на слизовій носоглотки. Це спостерігається лише у 18% хворих.

Здорове бактеріоносійство менінгококу може тривати 2-6 тижнів, після чого організм людини самостійно звільняється від збудника без лікування. Найчастіше таке носійство трапляється у осіб із хронічними захворюваннями носоглотки.

Механізм передачі інфекції - лише повітряно-крапельний при тісному контакті з хворим або бактеріоносієм менінгококу. Виділенню збудника сприяють кашель, чхання, нежить. Менінгокок дуже нестійкий в навколишньому середовищі, швидко гине при висиханні, під дією дезінфікуючих розчинів.

Пряме сонячне світло вбиває збудник протягом 2-8 годин, у розсіяному світлі він зберігається 5-6 днів, під дією ультрафіолетового випромінювання гине майже миттєво. При кімнатній температурі та високій вологості (70-80%) збудник зберігається до 3-5 днів.

Для даного захворювання  характерна сезонність, максимум захворювань припадає на лютий – квітень, коли відбувається найбільша скупченість людей у приміщеннях та створюються умови для тривалого зберігання збудника у повітрі.

Хворіють на менінгококову інфекцію люди різного віку, найчастіше - діти до 10 років. Можуть спостерігатись як спорадичні випадки, так і епідемічні спалахи, що частіше виникають у дитячих колективах закритого типу, гуртожитках, казармах.

Інкубаційний період становить від 2 до 10 днів, у середньому - 3-4 дні.

Клініка. Розрізняють локалізовані та генералізовані форми менінгококової інфекції. До локалізованих форм відноситься менінгококовий назофарингіт, до генералізованих - менінгококцемія (сепсис), менінгіт, менінгоенцефаліт.

З клінічних форм найчастіше зустрічається менінгококовий назофарингіт. Початок хвороби гострий. Хворі скаржаться на головний біль, закладеність носа, нежить. Температура тіла може залишатися нормальною, але здебільшого підвищується до 38°С і вище. Гарячка триває лише 1-3 дні. Ніяких специфічних проявів менінгококовий назофарингіт не викликає. Хворі, як правило, почуваються задовільно і швидко одужують. Однак назофарингіт може бути продромом генералізованих форм хвороби.

Менінгококцемія розпочинається гостро з ознобу, гарячки, підвищення температури тіла до 39-41°С, у частини хворих передує назофарингіт. Спостерігається виражена інтоксикація - головний біль, ломота в м’язах та суглобах, блювота. Немовлята відмовляються від їжі, у них з’являється характерний крик.

Вже через 12-48 годин від початку хвороби з’являється характерна кров’яниста висипка у вигляд зірочок, яка локалізується на тулубі, кінцівках, сідницях та обличчі. Елементи висипки мають неправильну форму, нерівні краї, дещо виступають над поверхнею шкіри, багряного кольору. Розміри висипки коливаються у межах від ледве помітних до великих крововиливів у шкіру. Характерною є симетричність висипки.

Важкі випадки менінгококцемії ускладнюються інфекційно-токсичним шоком, крововиливами у внутрішні органи, в тому числі у нирки, надниркові залози, головний мозок, міокард та оболонки очей.

Менінгококовий менінгіт також розпочинається раптово: підвищується температура тіла, з'являються дуже сильний головний біль та блювання без нудоти. Найхарактерніші зміни спостерігаються з боку нервової системи: світлобоязнь, реакція на шумові подразники, ригідність потиличних м'язів(обмеження або неможливість пасивного згинання голови, що робить неможливим наближення підборіддя).

У немовлят часто виявляють напруження і випинання тім’ячка голови. У деяких хворих з’являється кров’яниста висипка, помірні явища ринофарингіту, які швидко зникають. Далі виникають корчі, частіше відмічаються у дітей раннього віку. Типова поза хворого - він лежить на боці з відкинутою назад головою і приведеними до живота колінами. У тяжких випадках хворі втрачають свідомість.

Причиною смерті при менінгококовому менінгіті найчастіше є набухання та набряк головного мозку. При цьому на фоні загальної інтоксикації і менінгіальних синдромів спостерігається втрата свідомості, різка задишка, багряно-синюшне обличчя, блювання, розлади дихання і серцево-судинної діяльності, корчі, збудження або депресія. Смерть настає від зупинки дихання.

У багатьох випадках у хворих одночасно спостерігаються клінічні прояви гнійного менінгіту (головний біль, блювота, менінгеальні симптоми) та менінгококцемії (висока інтоксикація, геморагічний висип, розлади гемодинаміки).

Профілактика. Своєчасне звернення за медичною допомогою хворих з явищами ГРВІ з метою раннього виявлення та встановлення діагнозу «менінгококова інфекція», а також надання кваліфікованої медичної допомоги.

Зменшити перебування у погано провітрюваних приміщеннях з великим скупченням людей, особливо там, де є хворі з явищами ГРВІ.

Вести здоровий спосіб життя, особливо у зимово-весняний період, перебувати на свіжому повітрі не менше 2-3 годин та вживати у достатній кількості калорійну та вітамінізовану їжу.

Користуватися індивідуальним посудом, серед молоді - обмежити тісне спілкування.

Відповідно до календаря профілактичних щеплень, менінгококова інфекція відноситься до рекомендованих щеплень. Населення (діти та дорослі) за бажанням може щепитися від цієї інфекції за власні кошти.