ТУБЕРКУЛЬОЗ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, АБИ ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ

ТУБЕРКУЛЬОЗ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, АБИ ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ 

 

Щороку 24 березня в Україні, як і у всьому світі, відзначається День боротьби з туберкульозом.

 

Саме в цей день у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудника цього інфекційного захворювання – мікобактерію туберкульозу (її ще називають бацилою або паличкою Коха), за що отримав Нобелівською премію.

 

Нажаль, ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Україні вкрай тяжка!

 

У більшості випадків ця хвороба вражає легені, але може виникнути у будь-якому органі - нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо. У Сумській області за 2022 рік на туберкульоз органів дихання захворіло 315 осіб.

 

Передається туберкульоз переважно повітряним  шляхом від хворої людини до здорової. Інфікувати іншу людину може тільки хворий з так званою «відкритою», тобто активною формою туберкульозу, коли збудник виділяється у повітря разом із мокротинням (при кашлі, чиханні тощо).

У групі ризику найчастіше перебувають люди, в яких імунна система ослаблена через надмірне перевантаження і виснаження організму. Такі стани бувають при перевтомі, постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні, зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном.

Сприйнятливі до захворювання також люди похилого віку та люди з тривалими хронічними хворобами. Тобто великою мірою туберкульоз є соціальною хворобою, адже напряму залежить від способу життя, якості харчування та інших факторів, які впливають на імунітет та загальний стан організму.

У деяких випадках, особливо на початку хвороби, туберкульоз може розвиватися безсимптомно. Але найчастіші симптоми - це стійкий (2-3 тижні) кашель із виділенням мокротиння; задишка, іноді кровохаркання; тривале підвищення температури тіла до 37 градусів і більше, що виникає без видимих причин і триває понад тиждень; швидка втомлюваність, втрата апетиту та безпричинне схуднення; рясне потовиділення, особливо вночі.  Іноді може проявлятися лише один із симптомів.

 

Діагностика туберкульозу легень проводиться інструментальними методами (флюорографія, рентгенографія, КТ або МРТ грудної клітки тощо), а також за допомогою лабораторних досліджень. Один із швидких  і точних способів діагностики туберкульозу, який дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях, – це метод ПЛР.

 

До первинної профілактики туберкульозу відноситься щеплення вакциною БЦЖ. В Україні, як і в багатьох інших країнах, воно є обов’язковим і, відповідно до календаря щеплень, проводиться на 3добу життя в пологовому будинку. Вторинна профілактика туберкульозу включає в себе ранню діагностику захворювання. З цією метою застосовують профілактичні огляди, флюорографію легень, туберкулінодіагностику.

 

Лікування туберкульозу тривале і має проводитись під наглядом фахівця.

Якщо лікування розпочато на ранніх стадіях захворювання, воно менш тривале та більш ефективне.

 

Тож при перших проявах симптомів туберкульозу треба негайно звернутися до свого сімейного лікаря! З профілактичною метою для раннього виявлення туберкульозу необхідно проводити флюорографічне обстеження 1 раз на рік дорослим та дітям з 15 років!

 

Пам’ятайте:

-         на туберкульоз може захворіти будь-хто;

-         на початку хвороба має прихований перебіг;

-         обстеження займає небагато часу, безболісне та безпечне;

-         Діагностику слід проводити 1 раз на рік.

-         лікування туберкульозу в Україні безкоштовне!

 

ТУБЕРКУЛЬОЗ  ВИЛІКОВНИЙ!