Основні вимоги щодо захисту населення від впливу електромагнітного випромінювання

Основні вимоги  щодо  захисту населення від впливу електромагнітного випромінювання

 

За рахунок швидкої індустріалізації, стрімкого розвитку телекомунікацій кількість і різноманітність джерел електромагнітного випромінювання  у Державі значно зросла.

Для забезпечення належних умов життєдіяльності людини важливе гігієнічне значення має стан електромагнітної cитуації в населених місцях.  Найбільше запитань у  людей викликають базові станції стільникового зв’язку (далі — Станції), які будуються в безпосередній близькості до місць перебування людини (житлові та громадські будівлі, відкриті території тощо).  Найчастіше ми задаємо такі питання  : «Чи впливає робота Станцій на здоров’я; що таке базова станція, як вона влаштована, які  її елементи   випромінюють електромагнітну енергію; який порядок вибору та погодження місця встановлення. Крім того, необхідно знати, вимогами яких документів    регламентується будівництво і експлуатація радіотехнічних об'єктів (РТО) та якими державними органами контролюється порядок контролю будівництва та експлуатації цих об'єктів, а саме  головне  - які безпечні рівні електромагнітного випромінювання для населення прийняті в нашій державі; який  механізм  дії електромагнітного поля  на здоров»я людини..

Отже, 23 травня 2017 року вступив в дію наказ МОЗ України №266 від 13.03.2017 року (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 травня 2017 року за №625/30493) „Про затвердження змін до Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань” ДСаНіП 239-96 (зі змінами).

Цими змінами встановлено гранично-допустимий рівень  електромагнітного поля (ЕМП)  від РТО на межі санітарно-зіхисної зони, що працюють у діапазонах дуже високих частот та ультрависоких частот, на рівні 10 мкВт/см2 або 6 В/м (було відповідно 2,5 мкВт/см2 або 3 В/м).Крім того, правила скасоують наявність  санітарного паспорту радіотехнічного об’єкта , який донедавна вважався головним документом, що засвідчував відповідність РТО медичним вимогам безпеки для здоров’я і життя людини та надавав право виводити РТО в загально-технологічний режим експлуатації.

 Санітарно-захисною зоною ( визначається розрахунковим шляхом) вважається територія, де на висоті до 2 м від поверхні землі перевищуються гранично допустимі рівні ЕМП. Якщо рівень електромагнітного випромінювання не перевищує гранично допустимих рівнів, то розміщення та експлуатація радіотехнічних об’єктів ( РТО) допускається на дахах та у приміщеннях житлових, громадських та інших будівель.

Крім того, для підтвердження відповідності РТО вимогам безпеки необхідно проводити розрахунки рівнів електромагнітного поля за допомогою лабораторно- інструментальних замірів.

До джерел електромагнітного випромінювання в населених пунктах належать радіо-, телевізійні і радіолокаційні станції різного призначення, що працюють в смузі радіочастот, а також мережа ліній електропередачі, яка складається з повітряних високовольтних ліній електропередачі та електричних підстанцій. До складу підстанцій можуть входити: розподільні пристрої, перетворювачі електроенергії, трансформатори, випрямлячі та інші пристрої і споруди.

 Вказані санітарні норми і правила містять як норми, так і основні положення гігієнічних вимог до засобів випромінювання разом з методичними вказівками до них та дозволяють регламентувати умови експлуатації і розміщення засобів випромінювання відносно житлової забудови і тим самим забезпечувати охорону здоров’я населення від впливу електромагнітних полів (далі — ЕМП), що виникають у навколишньому середовищі.

Рівень ЕМП на території, призначеній для забудови, в приміщеннях житлових і громадських будинків, лікувально-профілактичних, оздоровчих, дитячих дошкільних і шкільних закладів, в будинках інвалідів і престарілих, в місцях відпочинку, на дитячих і спортивних майданчиках і т.п., не повинен перевищувати ГДР, встановлених визначеними Правилами. З  метою захисту населення від впливу ЕМП, яке створюють РТО, встановлюються санітарно-захисні зони і зони обмеження забудови.

             Відповідальність за дотриманням цих Правил покладається на міністерства, відомства, установи, організації, підприємства, кооперативи та інші юридичні особи і фізичних осіб, які експлуатують, реконструюють або проектують на території України РТО, чи окремі передавальні пристрої, що випромінюють електромагнітну енергію.