Грибна небезпека

Грибна небезпека

 

            Збір грибів – захоплююча справа, але потребує великої уваги. Випадки харчових отруєнь пов»язаних з вживанням отруйних грибів, на превеликий жаль, продовжують реєструватись кожен рік.

Станом на 25.08.2022 року по Сумській області зареєстровано три випадки отруєння грибами.У двох випадках причиною отруєння була бліда поганка, яка замаскувалась під зелені сироїжки. На превеликий жаль одна людина померла.

           

Гриби здавна відносять до цінних харчових продуктів і не випадково називають рослинним м»ясом. Відомо, що білків в грибах більше чим в овочах, багато вітамінів групи В , (особливо в лисичках та опеньках), РР, Д. По кількості мінеральних речовин гриби схожі з фруктами, а по вмісту фосфора – з рибою. Є в них також мідь, цинк та лецитин, який запобігає накопиченню в організмі холестерину. Гриби багаті білками, жирами, вуглеводами, амінокислотами. В грибах є речовини необхідні для підвищення імунітету та покращанню обміну речовин.

Але, щоб уникнути небезпеки треба чітко знати:

 

            Гриби бувають їстівними, умовно їстівними та отруйними.

До їстівних грибів відносять більшість трубчатих грибів- це білий гриб, підберезовик, підосиновик, маслюки, , а також деякі пластинчаті гриби- це печериці, опеньки, лисички. Їстивні гриби не потребують попередньої теплової обробки перед приготуванням.

До умовно їстівних грибів відносять сироїжки, зморшки, вовнянки, піддубники, грузді. чорнушки. Ці гриби потребують попередньої обробки перед приготуванням. Обробка зводиться до вимочування холодною водою та попереднього відварювання на протязі 15 хвилин.

Отруйні гриби-цебліда поганка ( найбільш небезпечний гриб), мухомор, строчки, сатанинський гриб, несправжні опеньки. Існує три різновилда блідої поганки_ біла, зелена та жовта.. Гриб маскується під печериці, сироїжки, рядовки. Найчастіше бліду поганку плутають з зеленою сироїжкою. Відрізнити бліду поганку від печериці, сироїжки дуже просто.:

 У блідої поганки пластинки під шапинкою білі , або зеленуваті, на кінці ніжки є бульбо видне потовщення, на ніжці під шапинкою завжди присутній комірець.

 У печериць –пластинки рожеві або фіолетові, сироїжки не мають комірця та потовщення на ніжці.

 У блідої поганки всі частини гриба отруйні, в тому числі і спори. Теплова обробка не зменшує дію отрути, яка впливає в основному на печінку, руйнуючи печінкові клітини. А також викликають пошкодження клітин крові.

Отруєння блідою поганкою характеризується тим, що симптоми з»являються через тривалий час( від 6-12 до 30 годин) після вживання грибів в їжу, розвиваються незворотні зміни внутрішніх органів- печінки, нирок, серця.

Тому, якщо після вживання грибів з»явилися розлади з боку шлунково- кишкового тракту у вигляді нудоти, блювання, проносу, з»явилась загальна слабкість, головний біль, запаморочення, біль в животі необхідно хворому промити шлунок та негайно викликати «швидку».

Запам»ятайте: при отруєнні отруйними грибами не своєчасно розпочате лікування ( на 2-5 добу) в більшості випадків буває безуспішним.

Їстивні гриби при неблагополучних екологічних умовах можуть придбати токсичні властивості, якщо ростуть поблизу хімічних комбінатів, промислових об»єктах, біля автомобільних трас. В таких умовах накопичується в високих концентраціях ртуть, свинець, кадмій і гриби стають шкідливими.

При збиранні, приготуванні грибів необхідно завжди пам’ятати наступні вимоги:

            -якщо гриб вам невідомий--- не беріть його;

           -не беріть червиві, трухляві гриби;

           - не збирайте гриби біля автострад, вздовж залізничних колій, поблизу промислових підприємств, хімічних комбінатів;

           -після збирання грибів проведіть їх ретельне сортування, відкинувши гриби без ніжок, старі, або гриби, які викликають сумнів.;

          -гриби ретельно вимити, в декількох водах;

          - Умовно-їстивні гриби відварити на протязі 15 хвилин, з моменту закипання, злити воду і тільки потім готувати з грибів страву.;

          -Необхідно пам»ятати, що такі « народні прикмети» як цибулина в присутності отруйного гриба в каструлі синіє, а срібний предмет в присутності отруйного гриба в каструлі чорніє, є повною нісенітницею і не відповідає дійсності;

       - готові грибні страви вважаються особливо швидкопсувними, тому зберігати їх довго навіть в холодильнику не можна.

      - щоб уникнути ботулізму гриби не рекомендується маринувати в герметично закритих банках, безпечно солити в негерметично закритих ємностях.

           Діти і гриби

            Гриби загалом є корисним продуктом для людського організму, але не рекомендовано вживати дітям , бо в дитячому  віці  в  організмі лише формується фермент, тригалоза, який сприяє перетравлюванню грибів. Він тільки формується!

            Не рекомендовано вживати гриби і людям похилого віку, людям які мають хронічні захворювання кишково- шлункового тракту.

Тому що до складу грибів входить хітин, який представляє собою стійку речовину, що не засвоюється навіть дорослим організмом, не кажучи вже про дитячий. Травна система дитини таку важку речовину адекватно сприйняти не може. До того ж саме хітин не дає дитячому організму засвоювати інші поживні речовини, яких у грибах дуже багато.

             В результаті користі від вживання грибів для дитини жодної, зате стрес для травної системи – забезпечено.

            Гриби це своєрідна губка, яка вбирає багато шкідливих речовин з навколишнього середовища. Отож гриби, зібрані у лісі чи навіть вирощені- це не найкраща їжа для дитини.

Бережіть своє здоров’я та своїх близьких!