Шановні громадяни!

Шановні громадяни!

 

       Враховуючи, що  в існуючих умовах збройної агресії  Російської Федерації проти України існує постійна загроза погіршення  забезпечення населення області питною водою гарантованої якості, що  несе загрозу виникнення епідемічних та інших ризиків для здоров'я   та умов проживання, надаю Вам рекомендації Головного державного санітарного лікаря Сумської області  керівникамрайонних  військових адміністрацій, виконавчих органів міських,  селищних та сільських  рад стосовно проведення заходів щодо забезпечення населених пунктів резервним водопостачанням в особливий  період для  посильної участі в їх реалізації.                     

        Керуючись п.1 протокольного рішення №7 від 20.06.2022 року  засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також вимогами відповідних нормативних документів  Держави стосовно забезпечення населення доброякісною питною водою з метою запобігання поширення хвороб, що пов'язані з водним шляхом передачі (ст.24 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» ст.18 Закону України «Про  забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення»), для упередження ускладнення епідемічної ситуації населених пунктів області    необхідно впровадити наступні заходи .

         У кожному населеному пункті  визначити об'єкти децентралізованого водопостачання ( громадські шахтні колодязі, каптажі загального користування) у якості резервних  джерел   в особливих умовах  з урахуванням загальної чисельності  мешканців, протяжності села або поселення, можливості організації під'їзду автотранспорту, а відтак, з оцінкою доступності для користування людей, але не менше  3-5 у кожному випадку.

      При цьому взяти до уваги , що  колодязь повинен мати паспорт та дані  відомчого лабораторного контролю щодо якості  води на відповідність стандарту.

      Водночас необхідно провести переоблік всіх резервних ємностей та водозаборів з приведенням  їх в належний санітарно-технічний стан (очистку, дезінфекцію, промивку) за рахунок балансоутримувачів , а також автотранспорту всіх розташованих на території населеного пункту об'єктів,  незалежно від їх відомчого підпорядкування, які  можуть бути використані для підвозу  води у визначені органами місцевого самоврядування місця. Відповідну інформацію надати населенню в особливий період через доступні засоби масової інформації. 

       У разі забезпечення населеного пункту водою із централізованих мереж водопостачання необхідно  розконсервувати закриті у мирний час водорозбірні колонки, при неможливості, встановити на мережах водогонів нові для забезпечення  широкого доступу до них населення.

       Крім того, власникам всіх  джерел  питного водопостачання виконати необхідні технологічні розрахунки та придбати достатню кількість дезинфікуючих засобів, що дозволені МОЗ України для проведення визначених заходів.

        Забезпечити відомчий лабораторний контроль якості води згідно вимог  чинного законодавства.  Про всі випадки відхилень  від вимог Державного стандарту інформувати Головне управління Держпродспоживслужби  в Сумській області.

         Головам територіальних громад при визначенні об’єктів, що потребують лабораторного контролю, видів та обсягів досліджень рекомендую співпрацювати з територіальними відділами (відділеннями) Державної установи «Сумський обласний  центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».