Ризики виникнення інфекційних хвороб під час воєнних дій

Ризики виникнення інфекційних хвороб під час воєнних дій

 

Воєнні дії завжди збільшують ризики спалахів інфекційних хвороб.

 

Причина полягає в тому, що під час війни порушується логістика доставки миючих та дезінфікуючих засобів, ліків, медичних препаратів першої необхідності, вакцин та затруднення доступу до них.

Друга причина – це колосальна внутрішня міграція. Виїзд людей в місця тимчасового перебування та проживання великими групами. Звичайно, такі скупчення сприяють поширенню збудників інфекцій.

Третя причина – це зміни в побуті. Насамперед йдеться про відсутність водопостачання, через що люди вимушені вживати забруднену воду. Це може призвести до поширення гострих кишкових інфекцій, в тому числі, гепатиту А, холери, черевного тифу.

Також, важливим фактором є  стрес і недоїдання, ослаблення імунітету. Закономірно, що під час стресових ситуацій сприйнятливість до інфекцій зростає в декілька раз.

Зазначимо перелік небезпечних захворювань, які можуть нести загрозу для населення в період ведення бойових дій.

Сказ – інфекційне захворювання тварин і людей, збудником якого є вірус, що уражає центральну нервову систему. Найчастіше вірус сказу передається від тварини до людини через укус. Коли в організм людини потрапляє вірус сказу, спочатку симптоми видаються незначними. Здебільшого це підвищення температури та поколювання чи інші неприємні відчуття в місці укусу.

Симптоми сказу:

– Підвищена чутливість до світла, гідрофобія (боязнь води).

– Судоми.

– Галюцинації, агресивна поведінка.

– Параліч.

Можливі причини виникнення :

Під час воєнних дій ризик зараження сказом зростає через те, що в містах з’являється більше тварин. Це дикі тварини, що тікають від війни та заходять у міста в пошуках їжі. При переміщенні населення, багато випадків, коли домашніх тварин залишають на вулиці, через відсутність можливості забрати на нове місце. Свійські безпритульні тварини, наприклад, собаки, які можуть контактувати з дикими тваринами та заразитися від них. Це є фактором ризику розповсюдження сказу.

Лікування. Вакцинація від сказу не входить до календаря щеплень,  та проводиться одразу після укусу та запобігає розвитку хвороби у 99% випадків. Якщо вас укусила дика тварина або безпритульний собака чи кіт, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Без своєчасного введення вакцини сказ призводить до смерті.

Висипний тиф – гостра інфекційна хвороба людини з групи кров'яних інфекцій, яка спричиняється рикетсіями Провацека та супроводжується ураженням судинної і нервової систем, явищами інтоксикації.

Джерелом збудника є хворі на висипний тиф і хворобу Брілла. Хвора людина заразна протягом останніх 2 днів інкубаційного періоду, весь гарячковий період і 2-3 дні після зниження температури. Зараження відбувається через одежну вошу, рідше – через головну, які стають заразними на 5-6-ту добу після годування на хворому і здатні передавати захворювання протягом усього подальшого життя. Людина заражується при втиранні фекалій зараженої воші у сверблячу ранку, утворену укусом комахи.

Можливі причини виникнення :

- збільшення завошивленості населення в деяких районах міста у зв'язку з приїздом  великої кількості біженців ;

- розміщення евакуйованих у непристосованих евакопунктах у межах міста;

- важкі комунальні та побутові проблеми внаслідок бойових дій чи окупації;

- повне припинення робіт з очищення міста від сміття та нечистот, відсутність функціонування каналізаційної системи через систематичні артилерійські обстріли та бомбардування, всі наведені фактори, можуть призвести до різкого зниження загального санітарного рівня у квартирах, гуртожитках, евакопунктах, лікарнях.

Профілактика та заходи в осередку. Важливе значення в запобіганні захворюванню мають виявлення і ліквідація вошивості серед населення, проведення дезінсекції, санітарна обробка людей в епідемічному осередку .

Лікування. Хворі з підозрою на висипний тиф підлягають госпіталізації і лікуванню в інфекційному стаціонарі.

 

Лептоспіроз - небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

 

Можливі причини виникнення :

- численні руйнування військами житлових і складських приміщень, знищення продовольчих складів, що може спричинити виникнення голоду і стати причиною масового проникнення щурів у зруйновані будівлі у пошуках їжі;

– пошкодження каналізації та водопроводу, а також, неможливість регулярного вивезення  сміття, може зумовити катастрофічне погіршення санітарного стану.

- порушення нормального функціонування системи громадського харчування (проблеми з постачанням та зберіганням продуктів);

- хронічний голод, який примушує до вживання будь-якої їжі, у тому числі й зараженої інфікованими гризунами;

- різке зростання чисельності щурів, тому що в умовах блокади міста, боротьба з ними може бути утруднена.

 

Лікування та профілактика:

У разі підозри, що ви захворіли на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря.

Основними методами терапії є призначення антибіотиків та введення специфічного імуноглобуліну (штучно синтезовані антитіла до збудника хвороби).

Для профілактики лептоспірозу необхідно уникати купання в стоячих водоймах, особливо якщо є підозра на наявність біля водойми щурів, не вживати воду з відкритих водойм та захищати продукти від гризунів.

 

Олексій Бурик (пом.епідеміолога, відділу епідеміологічного нагляду (спостереження)  та профілактики інфекційних захворювань ДУ „ Сумський ОЦКПХ МОЗ”)