Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь в побуті
Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь в побуті
З настанням літнього періоду загострюється ситуація з гострих кишкових інфекцій, почастішали випадки їх спалахів та харчових отруєнь, пов’язані з вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води .
Переважна більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникали після проведення весіль , ювілеїв , проводів в армію, ритуальних обрядів та при вживанні харчових продуктів ( молочних , рибних, м’ясних , кремових кондитерських ) , що були куплені в місцях “стихійної торгівлі”.
В зв`язку з пандемією викликаною короновірусом, таких випадків в державі і в нашій області значно поменшало.
Тим не менше необхідно бути готовими до можливих спалахів кищкових інфекцій та харчових отруєнь.
Основними причинами спалахів в побуті є порушення технології приготувавння їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму, недотримання термінів зберігання продуктів.
Фактором передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються із “запасом”, що призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах .
Місця “ стихійної торгівлі “ - це одне із болючих питань для нашого міста. Біляші, пиріжки з сиром та м”ясом , тістечка з кремом, куплені на вулиці, де пилюка, бруд, сміття здіймаються у повітря , стають епідемічно небезпечним.
Є випадки захворювань дітей після вживання сиру , сметани домашнього виготовлення, які куплені на вулиці.
Навіть сирі продукти - м”ясо, птиця , риба , які реалізуються без контролю в лабораторіях ринку, можуть бути джерелами збудників інфекційних хвороб, гельмінтів небезпечних для людей.
З метою уникнення епідемічних ускладнень , звертаємось з проханням до населення дотримуватись правил приготування , зберігання та дотриманням термінів вживання харчових продуктів , особливо під час проведення масових заходів у побуті ; не купувати на свій страх і ризик продукти на вулиці, пам”ятаючи про туберкульоз, дизентерію, сальмонельоз, ботулізм і інші хвороби та харчові отруєння.
Хочу ще раз наголосити: поважайте себе, не купуйте продукти харчування в місцях стихійного продажу, не купуйте продукти харчування, що швидко псуються, а це ковбасні вироби,молоко та молочні вироби,риба та рибні вироби. якщо вони зберігаються не в холодильному обладнанні,не стидайтеся вимагати у продавця документи про якість продукції, звертайте увагу на дату виготовлення та дату закінчення терміну придатності до споживання продуктів,уважно читайте інформацію про продукт на упаковці ,етикетках. Купуючи м”ясо, птицю, кролика засвідчитесь в наявності ветеринарного тавра,.
Здоров”я-найцінніше, що є у людини. Бережіть його!