Навіщо потрібні сонцезахисні окуляри

Навіщо потрібні сонцезахисні окуляри

 

У яскравий сонячний літній день, якщо ви без сонцезахисних окулярів вийшли на пляж або просто вирішили прогулятися містом, то одразу відчуєте потребу в захисті своїх очей. Сітківка та рогівка ока приймають на себе досить потужній світловий удар, який згодом негативним чином позначиться на загальному стані органу зору. Тому варто захистити очі спеціальними окулярами від яскравого світла.

Офтальмологи стверджують, що вдень дуже важливо носити ці аксесуари, так як вони дозволяють захистити очі від впливу сонця. За допомогою цього аксесуара можна уникнути таких проблем, як:

запалення очей;

розвиток короткозорості;

катаракта;

передчасне помутніння кришталика.

Окуляри, призначені для використання у сонячний день, повинні мати спеціальні лінзи, які здатні захистити від сонячного світла. Їхня основна функція – розсіювання світлових променів, щоб забезпечити людині комфортне життя у будь-який час доби. В наш час існує безліч різних видів і типів сонцезахисних окулярів.

Як підібрати окуляри від сонця

Підбираючи сонцезахисні окуляри, ми насамперед дивимося на оправу, але головне в них – лінзи. У першу чергу сонячні окуляри повинні зменшувати кількість світла, що потрапляє в очі. Зазвичай вони поглинають близько 70-80% променів. Здатність послаблювати світловий потік залежить не тільки від тону лінзи (чим він темніший, тим більше світла поглинає лінза), а й від хімічного складу скла. Тому на лінзах позначають їх світлопропускну здатність. Наприклад, в позначенні G- 15 “G” означає сірий колір (Gray), а “15” – те, що скло пропускає 15 % світла.

Сонцезахисні окуляри поділяються на п’ять категорій за затемненості лінз:

категорія 0 – проникність 80 – 100 % світла (лінзи злегка затемнені або прозорі);

категорія 1 – проникність 43-80 % світла;

категорія 2 – проникність 18-43 % світла;

категорія 3 – проникність 8-18 % світла;

категорія 4 – проникність 3-8% світла (лінзи дуже темні).

Сонцезахисні окуляри 4-ї категорії, як правило, в магазинах оптик не продаються – їх можна замовити і виготовити за рецептом, за наявності у пацієнта певних медичних показань.

Сонцезахисних окулярів 2 і 3 категорії цілком достатньо для щоденного захисту очей від яскравого сонячного світла і УФ-променів.

Крім того, існують окуляри, які протипоказані людям, які страждають на гіпертонію, глаукому, цукровий діабет і захворювання органів зору.

У цьому випадку слід використовувати спеціальні захисні окуляри. Якщо ви хочете купити сонцезахисні окуляри, варто звернути увагу на те, щоб вони підходили під вашу зовнішність і гармонійно поєднувалися з одягом.

Купуючи сонцезахисні окуляри, перевірте, чи не спотворюють вони кольори. Стандартні лінзи передають колір без змін, але деякі лінзи затримують промені тільки певної частини спектра. Це може змінити кольоросприняття, що в звичайному житті не завжди зручно, а для водіїв – просто небезпечно.

Як правильно використовувати сонцезахисні окуляри:

Підбирайте сонцезахисні окуляри потрібно так, щоб вони були для вас зручними, добре сиділи і не створювали дискомфорту при носінні.

Не ходіть в сонцезахисних окулярах після заходу сонця бо ви цим можете завдати шкоди своїм очам: напружуючи зір, намагаючись розрізняти предмети в сутінках, ви поступово “підсаджуєте” очі і планомірно заробляєте нову хворобу.

Не слід випробовувати свої сонцезахисні окуляри і довго дивитися на сонце, бо ефект буде приблизно такого ж плану, як носіння сонцезахисних окулярах в темний час доби. Нічого , крім шкоди для очей, ви такими “сонячними процедурами” не доб’єтеся.

Не лінуйтеся, перш ніж купити сонцезахисні окуляри, відвідайте офтальмолога. Якщо у вас поганий зір, він допоможе вам правильно вибрати сонцезахисні окуляри з діоптріями.