УВАГА, ГРИБИ! Отруєння грибами небезпечне для життя

УВАГА,   ГРИБИ!

Отруєння грибами небезпечне для життя

 

         Традиційний в Україні грибний сезон в зв`язку з війною дещо змінюється. Не рекомендується відвідувати ліси, особливо на тих територіях, які були або пребувають під окупацією. Щороку серпень та вересень –найгарячіша пора у грибників. В цей період реєструється найбільше випадків отруєння грибами. В поточному році   в Сумській області ще не реєструються випадки отруєння грибами  і щоб їх не сталося необхідно виконувати наступні рекомендації :

  1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продуктів взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо ж Ви все ж відправилися збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

-         ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте. Остерігайтеся пластинчатих грибів.

-         не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу автотрас чи на радіаційно забруднених територіях;

-         під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

-         уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву.

-         не вживайте сирих грибів.

-         відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох ) протягом 30 хвилин.

-         готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

-         гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв  малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

-         ніколи не застосовуйте “домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься у всіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

-         негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

-         навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

-         недоїдених  грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.