Профілактика поліомієліту

Профілактика поліомієліту

Поліомієліт представляє собою гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, що вражає  нервову систему. Ця інфекція відноситься  до групи інфекцій, які мають міжнародне значення. Україна приєдналася     до      всесвітньої  компанії  щодо ліквідації поліомієліту, завдяки якій з 1988 року вдалося знизити кількість випадків захворювання на 99%. На сьогодні епідемічними країнами  щодо поліомієліту залишаються Афганістан  та  Пакистан. За повідомленням ВООЗ з  листопада 2020 р. продовжується спалах поліомієліту в Таджикистані. Україна входить в число 17 країн світу, в яких зберігається ризик повернення вірусу поліомієліту. З 2002 року наша країна була вільною від поліомієліту. У серпні 2015 року у Закарпатській області було зареєстровано два випадки поліомієліту у двох дітей віком 10 місяців та 4 роки, що проживали у різних населених пунктах. Цей спалах виник через низький рівень імунізації проти поліомієліту та недовіру батьків до вакцинації.  Тільки  завдяки тритуровій імунізації, яка охопила дітей віком від 2 місяців до 10 років, циркуляцію вірусу було припинено

.У жовтні поточного року зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом у невакцинованої 1,5 річної дитини у Рівненській області. Батьки свідомо  відмовились від щеплень  через релігійні переконання.

Передача збудника відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі – фекально –оральний. Вірус може передаватися через інфіковану їжу та воду, брудні руки, іграшки та побутові речі,  а також переносниками – мухами. Слід пам’ятати, що збудник може тривалий час зберігатися  у  навколишньому середовищі:  до 3 – 4 місяців у воді,  до 6 місяців з фекаліями у грунті.  Також можлива передача повітряно-крапельним шляхом. Заразними при поліомієліті є виділення з верхніх дихальних шляхів  та випорожнення. Виділення вірусу від хворого може продовжуватися до 4 – 6 тижня.

Інкубаційний період може тривати від 4 до 35 днів, після чого  може виникнути поліомієліт. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослі. Та найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років. Клінічні прояви поліомієліту поліморфні. У 90% інфікованих осіб інфекція протікає без симптомів.. У 4 – 8%  захворювання протікає без рухових порушень  у вигляді гострої респіраторної інфекції, гострої кишкової інфекції, серозного менінгіту. Лише у 1 – 10 із кожних 1000 осіб розвивається паралітична форма  з ураженням  спинного мозку та розвитком паралічів і парезів, яка може призвести до смерті. Розвитку паралітичних форм поліомієліту сприяє   неповний курс вакцинації проти поліомієліту.       Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти, зробивши щеплення. Основним профілактичним заходом  є профілактичні щеплення проти поліомієліту, які проводяться  згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні у 2,4,6,18 місяців  і 6  та 14 років. Шістьох доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Будь-яка дитина, яка своєчасно  не отримала вакцинацію, перебуває у «групі ризику» та становить небезпеку для інших дітей. Вакцини проти поліомієліту  є безкоштовними. Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти цій хворобі..