Прості правила поведінки вбережуть від великих проблем.

Прості правила поведінки вбережуть від великих проблем.

(пам’ятка населенню)

 

Через надзвичайну спеку в Україні зростає можливість виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Більшість із них виникають після масових святкувань - весіль, ювілеїв тощо.

Тому вважаємо за доцільне ще раз нагадати основні принципи запобігання таких ситуацій. 

Так, основними причинами спалахів, пов’язаних з урочистими або ритуальними заходами є:

залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни,

порушення технологій приготування їжі,

зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму (не в холоді).

 

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань, адже температура оточуючого повітря тепер, як ніколи, справляє ефект «термостата», при якому збудники інфекцій не тільки  зберігаються, а й швидко розмножуються.

 

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо пам'ятку щодо вживання продуктів у літню спеку.

 

Не вживайте продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та в межах встановленого терміну споживання.

Не купуйте харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти у торгівельній мережі, ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують їх якість та безпеку.

Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Готувати продукти із запасом зараз не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні будь-яких овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).

Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, походи, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

 

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково ретельно мийте руки після відвідування туалетів.

Навчайте своїх дітей дотримуватися  правил особистої гігієни. 

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне.

 

При виявленні хворого при відпочинку групою його бажано до прибуття лікаря максимально ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку медичну допомогу.