Що таке коронавірус та коронавірусна інфекція?

Щотакекоронавірус та коронавіруснаінфекція?

Коронавірус 2019-2020 року, або китайський коронавірус  це новий вид вірусу, що вперше був зафіксований серед людей у Китаї в місті Ухань наприкінці 2019 року та став сьогодні причиною масштабного спалаху респіраторних захворювань із важкими ускладненнями і високою смертністю. Вірус належить до родини коронавірусів і ще недостатньо вивчений.

Коронавірус – це родина вірусів, що станом на січень 2020 року налічує 39 видів. Коронавірус містить позитивну одноланцюгову РНК, а оболонка вірусу під мікроскопом має вигляд корони – звідси й назва родини. Коронавірус викливає коронавірусну інфекцію.

Коронавірусні інфекції проявляються як звичайна гостра респіраторна інфекція (ГРВІ), так і діареєю (проносом) та утруднен им диханням (дихальна недостатність), що характерні для так званого «близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV)», а також можуть бути причиною важкої пневмонії (запаплення легенів) при тяжкому гострому респираторному синдромі SARS-CoV.  

Як передаться коронавірус? 

  • при контакті з хворим на коронавірусну інфекцію – через краплі його слини, що становить найбільшу епідемічну небезпеку;
  • при безпосередньому контакті з хворими людьми, із зараженими тваринами – через немиті руки;
  • при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних і рибних продуктів, яєць – якщо ці тварини чи птахи були уражені коронавірусом.

ЯКОЮ МАЄ БУТИ ПРОФІЛАКТИКА СМЕРТЕЛЬНОЇ ІНФЕКЦІЇ?

Насамперед чисті руки – слід користуватися проточною водою, бажано з милом. Можна застосувати антисептик для рук на спиртовій основі. Вірус інактивується не лише під дією антисептиків, але й під дією дезінфекційних розчинів,  високої температури. Він не любить сонця, відкритого простору – в таких умовах вірусна інфекція теж передається..

Рекомендовано уникати місць скупчення людей, відмовитись від поїздок до країн, де поширюється вірусна інфекція.

Має значення кашльовий етикет: прикриватися згином ліктя, одягом, хустиною. Рационально використовувати маски.

У разі появи ознак захворювання – необхідно негайно звернутись за медичною допомогою.