Про епізоотичну та епідемічну ситуацію зі сказу.

Про епізоотичну та епідемічну ситуацію зі сказу.

 

Епізоотична ситуація зі сказу в області у І кварталі 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року дещо стабілізувалася. За даними Сумської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби  в Сумській області сказ лабораторно  підтверджено у 9 тварин : лисиць– 2 ,  собак – 2, котів – 5. Випадки сказу тварин реєструвалися у Буринському, Глухівському, Лебединському, Недригайлівському, Шосткинському районах та у м.Суми. У 2018 році сказ  було зареєстровано у 26 тварин. Спостерігається зниження рівня захворюваності тварин у 2,8 рази. Викликає насторогу той факт, що більшість випадків сказу реєструються серед синантропних тварин, які наближають смертельно небезпечну інфекцію до оселі людини. Ситуацію ускладнює наявність в населених пунктах великої кількості  бродячих собак і котів. При ускладненні епізоотичної ситуації зі сказу вони є  потенційним джерелом інфекції.

На фоні відносно стійкої епідситуації зі сказу кількість звернень громадян за медичною допомогою внаслідок укусів, подряпин та заслинень  тваринами в порівнянні з минулим роком збільшилася з 438 до 502.

З них - 227 осіб (45% від загальної кількості постраждалих) - укушені домашніми котами та собаками,  не щепленими проти сказу; 146 осіб (29%) постраждали від нападу безпритульних тварин; 4 особи  постраждали внаслідок контакту з дикими хижими тваринами.

Після укусу твариною потерпілим не слід легковажити – треба обов’язково звернутися до лікаря-рабіолога, який надасть консультативну допомогу чи призначить курс щеплень Від сказу рятує лише вчасна вакцинація !

Тварину, яка вкусила людину, необхідно ізолювати та взяти під ветеринарний нагляд на період 10 днів з моменту укусу. Якщо за цей період у тварини не розвинулися клінічні прояви сказу, це означає, що в слині тварини на момент контакту не було вірусу сказу і тому інфікуватися постраждалий не міг.  Якщо тварина не ваша, то необхідно дізнатися адресу  та контактний телефон господаря тварини, довідатися про її щеплення та  встановити ветеринарне спостереження. У випадку смерті тварини під час спостереження, необхідно повідомити ветеринара з подальшим дослідженням у ветлабораторії патологічного матеріалу  на сказ.