Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь в побуті

Профілактика  кишкових інфекцій та  харчових отруєнь  в  побуті

 

 

         З  настанням   літнього  періоду  загострюється   ситуація   з   гострих   кишкових   інфекцій,  почастішали   випадки   їх  спалахів  та  харчових  отруєнь,   пов’язані  з   вживанням   бактеріально  забруднений   продуктів  харчування   та  питної   води .

                   Переважна  більшість   групових   інфекційних  захворювань  та  отруєнь  виникали  після  проведення   весіль ,   ювілеїв  ,  проводів  в  армію,  ритуальних  обрядів  та  при  вживанні   харчових  продуктів  (  молочних ,  рибних,  м’ясних ,  кремових  кондитерських   )   ,  що були куплені   в  місцях “стихійної торгівлі”.

В зв`язку з пандемією викликаною короновірусом, таких випадків в державі і в нашій області значно поменшало.

Тим не менше необхідно бути готовими до можливих спалахів кищкових інфекцій та харчових отруєнь.

         Основними  причинами   спалахів в побуті   є     порушення  технології приготувавння  їжі,  зберігання   харчових  продуктів   в  антисанітарних   умовах   та  без  належного  температурного  режиму, недотримання термінів зберігання продуктів.

         Фактором  передачі    інфекції   найчастіше  стають  готові   страви,  молоко  і  молочні  продукти,  кондитерські  вироби,  які  готуються    із   “запасом”,  що  призводить  до  накопичення   збудників  інфекційних   хвороб у  продуктах .

         Місця  “ стихійної  торгівлі  “ - це   одне   із болючих  питань   для   нашого  міста. Біляші,  пиріжки  з  сиром   та    м”ясом          , тістечка   з   кремом,   куплені  на   вулиці, де  пилюка,  бруд,  сміття   здіймаються  у  повітря    стають    епідемічно    небезпечним.

Є  випадки      захворювань  дітей   після   вживання   сиру  ,  сметани  домашнього  виготовлення,   які   куплені   на   вулиці.

Навіть   сирі   продукти  -  м”ясо,   птиця  ,  риба ,  які      реалізуються   без   контролю   в  лабораторіях   ринку,     можуть  бути    джерелами   збудників   інфекційних  хвороб,   гельмінтів  небезпечних  для   людей.

         З  метою   уникнення   епідемічних  ускладнень    звертаємось  з  проханням    до  населення         дотримуватись правил  приготування ,  зберігання   та  дотриманням  термінів   вживання харчових  продуктів ,  особливо   під  час  проведення    масових заходів  у  побуті ;   не  купувати на свій страх і ризик  продукти  на   вулиці, пам”ятаючи про туберкульоз, дизентерію, сальмонельоз, ботулізм і інші хвороби та харчові отруєння.

         Хочу ще раз наголосити: поважайте себе, не купуйте продукти харчування в місцях стихійного    продажу, не купуйте продукти харчування, що швидко псуються, а це ковбасні вироби,молоко та молочні вироби, риба та рибні вироби. якoщо вони зберігаються не в холодильному обладнанні, не  соромтеся вимагати у продавця документи про якість продукції,звертайте увагу на дату виготовлення та дату закінчення терміну придатності до споживання продуктів,уважно читайте інформацію про продукт на упаковці ,етикетках. Купуючи м”ясо, птицю, кролика засвідчитесь в наявності ветеринарного тавра,.

         Здоров”я-найцінніше, що є у людини. Бережіть його!