Значення фруктів та овочів

Значення     фруктів   та овочів

          Фрукти   та  ягоди  складають  значну  частину  нашого  раціону  не  тільки  літом,  але  й    весною,  осінню  та   зимою.

         Це       абсолютно  необхідні   для  людини  продукти  . Вони  не  тільки   красиві,   добрі  ,  але   й  дуже     корисні.    У   фруктах  до   90  %   води  ,  чим   і   пояснюється   їх  освіжаюча   дія.

         Фрукти  та  ягоди  багаті  органічними  кислотами  -  лимонною,   винною,   яблучною.  Це  дуже   важливо  для  харчування   ,   оскільки  харчові  продукти,  які   ми  споживаємо,  в  більшості  своїй  мало  містять   кислот .

         Фрукти   та  ягоди   багаті   легкозасвоюваними    вуглеводами   - глюкозою,   фруктозою,    сахарозою  :   так  в  винограді  їх  міститься  до   25 % ,  в  хурмі  та   інжирі   до  23  %   .   В   100   кг   яблук  міститься  біля     13    кг   цукру.

         В  м”якоті   багатьох   фруктів   та   ягід    міститься значна  кількість   пектинів   (  желейних речовин),   наприклад,  в   яблуках,  яйві  ,   абрикосах.  сливах  ,   агрусі ,   смородині.   Особливість  пектінів  в  тому  ,   що  вони  не   перетравлюються  ,  але   абсорбують  токсичні  речовини   і    виводять  їх  з організму  ,  значно  ослаблюючи   їх   шкідливу  дію.

         У   фруктах     сприятливе  співвідношення  мінеральних  солей .   Деякі   фрукти  та  ягоди   мають   терпкий   смак    їз-за  наявності  в  них   дубильних  речовин,     які   сприяють   кращому  засвоєнню  вітамінів.  Але   особливо   цінні   фрукти  та   ягоди     як  джерело   необхідних  для  організму  вітамінів  .   Фрукти    вживають  , в  основному ,   сирими ,  а  значить,    всі   корисні    речовини  та   вітаміни  організм  людини  отримує  повністю.   З  вітамінів  більше   в  них   аскорбінової  кислоти  .    Наприклад   в   яблуках   з   15  вітамінів,  які  необхідні  для  людини ,   виявлено   12, майже  повний  набір.  Про   корисність   яблук  не   треба   багато  говорить  . Необхідно  відмітити , що  при   гіпертонії   яблука   по  своїй  ефективності    тільки   не  дуже  поступаються    медикаментозному   лікуванню.  Яблука  в  любому   вигляді  -     добрий   як   лікувальний,  так   і   профілактичний   засіб .

 Бажано,  щоб  людина   за  рік  з”їдала   100   кг   фруктів.

9 000   років  людина   використовує   виноград  -   сонячні    ягоди,  багаті    глюкозою   , органічними  кислотами ,  вітамінами   С  ,  групи  В ,  каротином.  В  ряді  країн  Західної  Європи   знайдені   закам”янілі  залишки  виноградної  лози,   які    відносяться  до   бронзового   віку.  Культура   винограду   була  відома   в  Древньому   Єгипті   ще   в 4  тисячолітті   до  нашої   ери.   В     3   тисячолітті  до  нашої  ери   -   період   царювання    1  династії -   єгиптяни  знали   вже   6   сортів   винограду  .

Виключна   цінність   цитрусових.   Серед  них   лимони ,  апельсини,  мандарини,  грейпфрути   та   інші.      3  тисячі  років  назад  люди   знали  про  лимони.  Використовували    його  не  тільки  в  їжу  ,  але  і  в  лікувальних    цілях.  В  лимонах   3.5-8.1%    кислот,  в  основному   лимонної, до  3%  цукру   та  значна  кількість   вітаміну  С.  Лимон   кращий   засіб  від    цинги.   Це знали   що     за   часів  Кука.