Значення фруктів та овочів
Значення фруктів та овочів
Фрукти та ягоди складають значну частину нашого раціону не тільки літом, але й весною, осінню та зимою.
Це абсолютно необхідні для людини продукти . Вони не тільки красиві, добрі , але й дуже корисні. У фруктах до 90 % води , чим і пояснюється їх освіжаюча дія.
Фрукти та ягоди багаті органічними кислотами - лимонною, винною, яблучною. Це дуже важливо для харчування , оскільки харчові продукти, які ми споживаємо, в більшості своїй мало містять кислот .
Фрукти та ягоди багаті легкозасвоюваними вуглеводами - глюкозою, фруктозою, сахарозою : так в винограді їх міститься до 25 % , в хурмі та інжирі до 23 % . В 100 кг яблук міститься біля 13 кг цукру.
В м”якоті багатьох фруктів та ягід міститься значна кількість пектинів ( желейних речовин), наприклад, в яблуках, яйві , абрикосах. сливах , агрусі , смородині. Особливість пектінів в тому , що вони не перетравлюються , але абсорбують токсичні речовини і виводять їх з організму , значно ослаблюючи їх шкідливу дію.
У фруктах сприятливе співвідношення мінеральних солей . Деякі фрукти та ягоди мають терпкий смак їз-за наявності в них дубильних речовин, які сприяють кращому засвоєнню вітамінів. Але особливо цінні фрукти та ягоди як джерело необхідних для організму вітамінів . Фрукти вживають , в основному , сирими , а значить, всі корисні речовини та вітаміни організм людини отримує повністю. З вітамінів більше в них аскорбінової кислоти . Наприклад в яблуках з 15 вітамінів, які необхідні для людини , виявлено 12, майже повний набір. Про корисність яблук не треба багато говорить . Необхідно відмітити , що при гіпертонії яблука по своїй ефективності тільки не дуже поступаються медикаментозному лікуванню. Яблука в любому вигляді - добрий як лікувальний, так і профілактичний засіб .
Бажано, щоб людина за рік з”їдала 100 кг фруктів.
9 000 років людина використовує виноград - сонячні ягоди, багаті глюкозою , органічними кислотами , вітамінами С , групи В , каротином. В ряді країн Західної Європи знайдені закам”янілі залишки виноградної лози, які відносяться до бронзового віку. Культура винограду була відома в Древньому Єгипті ще в 4 тисячолітті до нашої ери. В 3 тисячолітті до нашої ери - період царювання 1 династії - єгиптяни знали вже 6 сортів винограду .
Виключна цінність цитрусових. Серед них лимони , апельсини, мандарини, грейпфрути та інші. 3 тисячі років назад люди знали про лимони. Використовували його не тільки в їжу , але і в лікувальних цілях. В лимонах 3.5-8.1% кислот, в основному лимонної, до 3% цукру та значна кількість вітаміну С. Лимон кращий засіб від цинги. Це знали що за часів Кука.