Лептоспіроз та його профілактика

Лептоспіроз та його профілактика

З настанням літа багато людей планують відпочинок у природних умовах.  Проте  в нашій області багато  місцевостей є природними осередками з лептоспірозу – гострої  інфекційної хвороби  тварин і людей.

         Джерелами інфекції для людини є хворі тварини – найчастіше ними стають мишовидні гризуни, а також можуть бути собаки, свині, велика рогата худоба.  Дрібні вологолюбиві гризуни   зберігають збудника у природі. Слід зазначити, що у осередках лептоспірозу  інфікованість  гризунів може досягати  20%.

            Інфіковані тварини, насамперед гризуни,  виділяють  з сечею у зовнішнє середовище велику  кількість збудників  інфекції, які добре витримують низькі температури, а у вологому середовищі можуть зберігатись протягом тривалого часу.

Зараження людини відбувається під час купання, риболовлі, занять водним спортом у забруднених збудниками водоймах, при вживанні контамінованої (зараженої)  води і харчів, при догляді за хворими тваринами, випадковому потраплянні сечі хворої тварини на пошкоджену шкіру людини. Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри, а також дрібних пошкоджень слизової оболонки ротоглотки при вживанні забрудненої води або їжі.

Захворювання починається гостро: раптово підіймається температура тіла до 39-40˚С,  на початковій стадії хворого турбують головний біль, болі у м'язах, суглобах, животі. Хвороба перебігає з ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, можливий розвиток геморагічного синдрому.

Щоб попередити захворювання людей лептоспірозом необхідно:

-         уникати відвідування природних зон відпочинку, насамперед на  берегах водойм,  за наявності там мишовидних гризунів;

-         захистити житло, приміщення для утримання свійських тварин, продовольчі  склади  від потрапляння до них гризунів;

-         при наявності випадків захворювань на лептоспіроз серед тварин -проводити  ветеринарні заходи по оздоровленню  господарств, використовувати засоби захисту  під час догляду за тваринами;

-         упорядковувати території населених пунктів, в т.ч. території прилеглі до ринків, не допускати несанкціонованих звалищ побутових відходів – місць виплоду гризунів.

 

             Пам'ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!