Звертаємо увагу: бережіться кліщів!

Звертаємо увагу: бережіться кліщів!

 

З встановленням постійної середньодобової температури повітря вище +100С починається сезон пробудження іксодових кліщів, які нападають на людей і тварин з метою живлення.

За даними багаторічних спостережень період активності іксодових кліщів починається з початку квітня і триватиме до середини літа. Зазвичай, на кінець травня - початок червня припадає пік укусів, але не варто забувати і про другу хвилю агресії  - вона стартує з середини серпня і до середини жовтня, інколи фіксували напади кліщів навіть у листопаді. 

 

Історичні факти. Вчені припускають, що Acari (латинська назва кліщів) з’явилися в девонському періоді, близько 390 млн років тому. Є види кліщів, які живуть на всіх континентах. Це означає, що вони з’явилися не пізніше 175 млн років тому – до того моменту, як розійшлися континенти.

В грудні 2017 р., в бурштині зі М’янми, знайшли п’ять кровосисних кліщів, схожих на сучасні види. Один з них тримався за перо динозавра. Вчені припускають, що ці кліщі паразитували на динозаврах. Вік цієї знахідки складає трохи менше 100 млн років.

На території Сумської області зафіксовано 2 вида іксодових кліщів : Ixodes ricinus та Dermacentor reticulatus. Місця розповсюдження : міські парки (зелена зона), ліс, поле, присадибні ділянки.

В  м. Суми, за даними спостережень , до місць розповсюдження іксодових кліщів належать: урочище Баранівка, урочище Олдиш (лісова зона). У зоні ризику — міськи парки ( міський парк ім.Кожедуба) та зони відпочинку біля озера Чеха. Однією з причин розповсюдження є несанкціонований вигул тварин, які є проміжними хазяями для кліщів, що в подальшому становить загрозу зараження для людей.

Ixodes ricinus є одним із основних переносників збудника Лайм бореліозу, у той час як Dermacentor reticulatus вважається неспецифічним переносником борелій.

Лайм-бореліоз—природновогнещева інфекція з трансмісивним механізмом передачі, яку спричиняють мікроорганізми Borrelia burgdorferi. Природним резервуаром борелій є гризуни, птахи, олені та велика рогата худоба. Переносником борелій між тваринами та людиною є іксодові кліщі : людина заражається при укусі кліща, інфікованого бореліями.

Профілактичні заходи під час перебування в місцях відпочинку на відкритому просторі:

    1. Під час перебування на природі слід одягати світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, голову потрібно покривати головним убором. Проводити само - та взаємоогляди через кожні 2 год. та після повернення додому.

    2. Місця для відпочинку на природі необхідно звільняти від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів.

      3. Вдома необхідно одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати одяг біля ліжка чи спати в ньому, оскільки витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

       4.  Якщо разом з вами на природі перебували ваші хатні тварини — їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

5. Для захисту від кліщів треба використовувати репеленти. Їх наносять на відкриті частини тіла (крім обличчя) і на одяг. Будь-який препарат може викликати алергічну реакцію в схильних до неї людей. Тому користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій слід звертатись до лікаря.

У разі присмоктування кліща необхідно :

 Звернутися до травмпункту або самостійно  видалити його разом із хоботком, повільно розхитуючи кліща з одного боку в інший пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом або петлею з нитки. Після видалення місце присмоктування необхідно змастити 3% розчином йоду або спиртом.

При появі перших симптоми хвороби (ломота всього тіла і млявість, підвищення температури тіла, головний біль, очний біль, поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми), необхідно одразу звертатися до свого сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста.

 

 

 

(У тексті використувались матеріали — акаролога О.Шевченко

Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця НАН України)