ЙОД ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЗДОРОВ`Я ЛЮДИНИ
ЙОД ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЗДОРОВ`Я ЛЮДИНИ
Йод вкрай необхідний для функціонування нашого організму. Він відноситься до мікроелементів і активно впливає на обмін речовин, тісно пов’язаний з функцією щитовидної залози. Добова потреба дорослої людини в йоді становить від 150 до 300 мкг . Вміст йоду в воді , що поступає в централізовану міську мережу водопостачання становить 14-28 мкг /л, а у звичайних продуктах харчування йод міститься у незначній кількості. Найбільше його в морській капусті. Відносно багато йоду в морській рибі. Проте, щоб забезпечити добову потребу у йоді, необхідно щоденно з”їдати біля 500 грамів морської риби, що в наших умовах не зовсім реально. А от у м”ясі, річковій рибі, молочних продуктах , а тим більше у хлібі, овочах і фруктах йоду міститься зовсім мало. За даними досліджень українських вчених в їжі , яку ми вживаємо протягом дня міститься біля 50% йоду, необхідного для організму.
Йододифіцитними захворюваннями є всі розлади, які викликані недостатнім надходженням йоду в організм людини. Особливо великий ризик розвитку йододефіцитних захворювань в перші три роки життя дитини. Найтяжчим проявом йододефіцитних захворювань у дітей є розумова відсталість, ознаки якої можуть виявитись уже в шкільні роки. Такі діти гірше встигають у школі ( особливо важко дається математика ) , їм важко зосередитися, у них слабкіша пам”ять, вони скоріше стомлюються. Багато з таких дітей не зможуть продовжити освіту і отримати сучасну професію.
Статистика говорить про те, що на Україні має місце ріст захворюваності ендемічним та спорадичним зобом , зокрема і в дітей.
. На забезпеченість організму йодом великий вплив мають втрати йоду в харчових продуктах в процесі їх зберігання та кулінарної обробки. Так, наприклад, при кип’ятінні молока втрачається 25% йоду, при термічній обробці овочів втрачається 50% йоду.
Вчені міжнародних медичних організацій, а також вчені України впевнені, що найдешевший та найефективніший метод профілактики йодзалежних захворювань – це йодування харчової солі. Сіль- - один з небагатьох компонентів раціону людини, який вживається практично скрізь і практично кожним-незалежно від місця проживання, віку та фінансового стану.Більш того , під час йодування солі, йод не вступає з нею в хімічну реакцію, а просто рівномірно перемішується.
Йодована сіль не відрізняється від звичайної запахом, смаком чи кольором..Для йодування солі використовується не сам йод , а його безпечні хімічні з”єднання. Зараз в Україні вся сіль йодується йодатом калію. Йодовану сіль можна використовувати і для домашнього консервування, оскільки йодат калію стійких до термічної обробки.
Україна включена до програми ЮНІСЕФ та Міжнародної Ради ВООЗ з контролю за йодною недостатністю. Ці організації підтримують напрямок загального йодування солі як найпростіший і випробуваний спосіб внесення йоду до раціону харчування.
В нашій країні діє Національна програма “Профілактика захворювань, пов’язаних з йодною недостатністю”, якою передбачено, сприяння надходженню на адміністративні території України йодованої кухонної солі відповідно до необхідних обсягів.
Обмежень для споживання йодованої солі окремими категоріями населення немає. Вже сьогодні в кожній сім’ї необхідно вирішувати питання профілактики йодозалежних захворювань. Забезпеченість йодованою сіллю торгових підприємств міста достатня.