ЙОД ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЗДОРОВ`Я ЛЮДИНИ

ЙОД  ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЗДОРОВ`Я ЛЮДИНИ

 

 

          Йод  вкрай  необхідний  для функціонування   нашого організму.  Він відноситься до мікроелементів і активно впливає на обмін речовин, тісно пов’язаний з функцією щитовидної залози. Добова потреба дорослої людини в йоді становить від 150 до 300 мкг .   Вміст  йоду  в   воді , що   поступає  в    централізовану   міську мережу   водопостачання  становить   14-28  мкг /л,  а  у  звичайних  продуктах харчування   йод  міститься  у  незначній    кількості. Найбільше   його в  морській  капусті. Відносно  багато  йоду в  морській  рибі. Проте,  щоб  забезпечити  добову  потребу  у   йоді,   необхідно  щоденно  з”їдати  біля   500 грамів   морської  риби, що в  наших  умовах  не  зовсім  реально.   А  от  у  м”ясі,  річковій  рибі,  молочних  продуктах , а  тим  більше  у  хлібі,  овочах  і   фруктах  йоду  міститься  зовсім  мало. За  даними  досліджень   українських  вчених  в  їжі ,  яку  ми  вживаємо  протягом  дня  міститься  біля   50%   йоду,  необхідного  для   організму.

         Йододифіцитними  захворюваннями  є  всі  розлади, які  викликані  недостатнім  надходженням   йоду  в  організм  людини.  Особливо  великий  ризик  розвитку   йододефіцитних  захворювань в  перші   три  роки   життя   дитини. Найтяжчим  проявом    йододефіцитних  захворювань  у  дітей   є розумова  відсталість,  ознаки  якої  можуть  виявитись  уже в   шкільні  роки. Такі  діти  гірше  встигають у  школі  (  особливо  важко  дається  математика )  , їм  важко  зосередитися,  у  них  слабкіша  пам”ять,  вони  скоріше   стомлюються. Багато  з   таких  дітей  не зможуть продовжити   освіту   і  отримати  сучасну  професію.

Статистика говорить про те, що на Україні має місце ріст захворюваності ендемічним та спорадичним зобом  , зокрема і в дітей.

         . На забезпеченість організму йодом великий вплив мають втрати йоду в харчових продуктах в процесі їх зберігання та кулінарної обробки. Так, наприклад, при кип’ятінні молока  втрачається 25% йоду,  при термічній обробці овочів втрачається 50% йоду.

         Вчені міжнародних медичних організацій, а також вчені України впевнені, що найдешевший та найефективніший метод профілактики йодзалежних захворювань – це йодування харчової солі.  Сіль-  -  один  з  небагатьох   компонентів   раціону  людини,  який   вживається  практично  скрізь   і  практично  кожним-незалежно  від  місця  проживання,  віку   та   фінансового  стану.Більш  того  ,  під  час   йодування  солі,   йод  не  вступає з  нею в  хімічну   реакцію,  а  просто  рівномірно  перемішується.

         Йодована  сіль  не  відрізняється  від  звичайної   запахом,  смаком    чи  кольором..Для   йодування  солі   використовується  не  сам  йод  ,   а  його безпечні  хімічні   з”єднання. Зараз  в   Україні   вся   сіль  йодується   йодатом  калію. Йодовану  сіль  можна   використовувати  і  для  домашнього  консервування,  оскільки   йодат  калію  стійких   до   термічної обробки.

         Україна включена до програми ЮНІСЕФ та  Міжнародної Ради ВООЗ з контролю за йодною недостатністю. Ці організації підтримують напрямок загального йодування солі як найпростіший і випробуваний спосіб внесення йоду до раціону харчування.

         В нашій країні діє Національна програма “Профілактика захворювань, пов’язаних з  йодною недостатністю”, якою передбачено,   сприяння  надходженню на   адміністративні  території України    йодованої  кухонної  солі  відповідно  до  необхідних  обсягів.

 

         Обмежень для споживання йодованої солі окремими категоріями  населення немає. Вже сьогодні в кожній сім’ї необхідно вирішувати питання профілактики йодозалежних захворювань. Забезпеченість    йодованою  сіллю    торгових  підприємств  міста  достатня.