Про туберкульоз та його профілактику.

Про туберкульоз  та його  профілактику.

      

Туберкульоз залишається одним із найбільш поширених  інфекційних захворювань  у світі. Вважають, що збудником туберкульозу інфікована  третина населення землі, а у 10% інфікованих розвивається активна форма туберкульозу.  Щодня реєструється більше 24000 нових випадків захворювань. Щороку захворюють 7-10 мільйонів осіб, у тому числі з бактеріовиділенням 4-4,5 мільйонів (мікобактерія  туберкульозу  є доволі стійкою у зовнішньому  середовищі).  Помирають від туберкульозу близько 3 мільйонів осіб, в тому числі  300 тисяч дітей. 

Всесвітня  організація  охорони здоров’я  оголосила наростаючу епідемію туберкульозу надзвичайною ситуацією  міжнародного значення.

Епідемічна ситуація з  туберкульозу  в Україні та області залишається неблагополучною. Так, у 2018 році  в Україні   захворіло  на активний туберкульоз органів дихання 19804 особи, в тому числі в області – 573.

Збудник  туберкульозу передається  від хворої людини  здоровій  повітряно - крапельним  шляхом,  насамперед  під час кашлю, чхання. Людина, яка не лікується може інфікувати до 10- 15 осіб за один рік.

Інфікуватись збудником туберкульозу можливо при  вживанні продуктів  тваринництва, отриманих від хворої великої рогатої худоби.

Найчастіше захворювання перебігає з ураженням дихальної системи, дуже часто набуває хронічного перебігу. Основні симптоми туберкульозу органів дихання: кашель, що триває понад 2 тижнів; рясне потовиділення  вночі; слабкість; безпричинні втрата ваги  та  підвищення температури тіла  вище 37ºС, що триває понад  тиждень, задишка при незначному  фізичному навантаженні тощо.  Внаслідок  інфікування можливий розвиток також і нелегеневих   форм.

З метою своєчасного виявлення хвороби необхідно  негайно звернутись до лікаря та розпочати  лікування.

Хворих на туберкульоз виявляють при профілактичних оглядах, в тому числі серед дорослого населення - під час флюорографічного  обстеження  органів грудної клітини, серед дітей – при проведенні туберкулінодіагностики.

Для захисту дітей від небезпечної інфекції проводяться щеплення вакциною БЦЖ, яку почали застосовувати майже 100 років тому. На сьогодні щеплення проти туберкульозу є обов’язковими у 64 країнах світу та офіційно рекомендовані у 118 країнах: майже 90% дітей у світі щеплені вакциною БЦЖ. Імунізацію проводять новонародженим дітям у пологових стаціонарах з метою  розвитку  імунної відповіді до того як дитина може бути інфікована збудником туберкульозу, особливо зважаючи на той факт, що особливістю нинішньої епідемії туберкульозу є зростання рівня захворюваності на хіміорезистентні  форми туберкульозу.

Щоб вберегтись від туберкульозу потрібно дотримуватись здорового способу  життя,  особистої гігієни, уникати прямих контактів з хворими відкритою формою туберкульозу, не купувати продукти харчування на стихійних  ринках тощо.