Пам'ятка для тих, хто від'їжджає за кордон

Пам'ятка для тих, хто від'їжджає за кордон

 

Лихоманка Денге (Шрі-Ланка)

 

Більш 3,7 тис. осіб захворіли на лихоманку Денге в Шрі-Ланці за перші три тижні січня 2019р., двоє померли. В  острівній державі було зафіксовано 3743 випадки лихоманки Денге. Найбільша кількість тих, що заразилися - в столиці Коломбо.

На острові Шрі-Ланка практично щорічно відзначаються спалахи лихоманки Денге. У 2018 році серйозна епідеміологічна ситуація по лихоманці денге склалася в 10 з 25 округів країни. Особливо неблагополучна ситуація в минулому році спостерігалася в Західній провінції в районі Канутарі.

Що необхідно знати туристу.

Лихоманка Денге  - гостра вірусна хвороба, що протікає з лихоманкою, інтоксикацією, болем у м'язах і суглобах, висипом, лімфаденопатією (збільшення лімфатичних вузлів), лейкопенією. Деякі варіанти Денге протікають з геморагічним синдромом.

Поняття про геморагічну  лихоманку Денге утвердилось лише в 1954 р. після опису клінічної картини захворювання у дітей на Філіппінах, а потім і в інших країнах Південно-Східної Азії. До цього часу  вже були отримані докази вірусної природи хвороби. 

Джерело інфекції: хвора людина, мавпи і, можливо, кажани. 

Передача інфекції  від людини здійснюється комарами Aedes aegypti, від мавп - A. albopictus. Комар A. aegypti стає заразним через 8-12 днів після харчування кров'ю хворої людини. Комар залишається інфікованим до 3 місяців і більше. 

Симптоми: інкубаційний період триває від 3 до 15 днів (частіше 5-7 днів). Захворювання у більшості випадків починається раптово. Лише у окремих хворих за 6-10 год відзначаються різко виражені продромальні явища у вигляді розбитості і головного болю. Зазвичай, серед повного здоров'яз'являється озноб, біль в спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних). Лихоманка спостерігається у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39-40 ° С. Відзначаються різка  адинамія, відсутність апетиту, нудота, запаморочення, безсоння; у більшості хворих - гіперемія і пастозність обличчя, ін'єкція судин склер, гіперемія зіву. 

За клінічним перебігом розрізняють гарячкову форму Денге (класичну) і геморагічну лихоманку Денге.

Профілактика. На сьогоднішній день ліцензованих вакцин проти Денге немає. Єдиним засобом запобігання передачі вірусу Денге до людини є боротьба з комарами-переносниками, а саме:

 - перебуваючи в небезпечних країнах, необхідно наносити на шкіру засоби, що відлякують комах. У приміщенні обов’язково повинні бути москітні сітки на дверях та вікнах. Рекомендується використовувати фумігатори та інші засоби, для відлякування комах;

 - під час перебування поряд із хворими людьми обов’язково потрібно позбавлятися від комах і стежити, щоб вони не з’являлися в приміщенні;

- носити одяг, який максимально прикриває тіло.