Результати лабораторного моніторингу в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку за період з 10.06.2017 по 20.06.2017

Результати лабораторного моніторингу в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку за період з 10.06.2017 по 20.06.2017

 

За звітний період 7 проб готових страв, дібраних та досліджених з пришкільних таборів області мали відхилення від державного стандарту по бактеріологічним показникам, а саме:

- пришкільний табір Слоутського НВК Глухівського району – 1 проба (вареники ліниві);

- пришкільний табір Угроїдська ЗОШ Краснопільського району – 1 проба (салат із свіжої капусти);

- пришкільний табір Волошнівського НВК Роменського району – 2 проби (картопля відварна, сосиска відварна);

- пришкільний табір НВК с. Терешківка Сумського району – 1 проба (суп гречаний);

- пришкільний табір ЗОШ с. Бездрик Сумського району – 1 проба (салат з капусти);

- пришкільний табір НВК с. Стара-Гута С.-Будського району – 1 проба (салат із сирих овочів).

 

Крім того, на харчоблоках, в яких годуються діти, зареєстровано 38 позитивних змивів:

пришкільний табір с. Товста Білопільського району – 9 змивів (тарілка глибока, тарілка мілка, ложка, стакан, ложка роздаткова, друшляк, дошка «м'ясо варене», дошка «хліб», дошка «масло»);

- пришкільний табір Слоутського НВК Глухівського району – 4 змиви (чашка, стіл готової продукції, вікно видачі готової їжі, руки кухонного працівника);

- пришкільний табір Іващенківського НВК Глухівського району – 3 змиви (полиця для чистого посуду, вікно видачі готової їжі, ложка).

- пришкільний табір Березівського НВК Глухівського району – 2 змиви (ніж «овочі варені», чашка);

- пришкільний табір Угроїдська ЗОШ Краснопільського району – 1 проба (виделка, дошка «риба сира»);

- пришкільний табір Червленівського НВК Лебединського району – 1 змив (ємність для салату);

- пришкільний табір Василівському НВК Лебединського району – 2 змиви (ложка, дошка для хлібу);

- пришкільний табір Деркачівської ЗОШ Недригайлівського району – 4 змиви (ложка, дошка «м'ясо варене», дошка «хліб», стіл для готової продукції);

- пришкільний табір ЗОШ с. Сула Сумського району – 1 змив (стіл для чистого посуду);

- пришкільний табір НВК с. Терешківка Сумського району – 1 змив (стіл для готової продукції);

- пришкільний табір ЗОШ с. Бездрик Сумського району – 1 змив (стіл обідній);

- пришкільний табір ЗОШ с. Старе Село Сумського району – 1 змив (тарілка мілка);

- пришкільний табір Свеської спеціалізованої ЗОШ № 2 «ліцей» Ямпільського району – 2 змиви (стіл для м’яса сирого, тарілка глибока);

- пришкільний табір НВК с. Стара-Гута С.-Будського району – 3 змиви (2 змиви з посуду, 1 змив з обладнання);

- пришкільний табір НВК с. Чернацьке С.-Будського району – 1 змив (посуд);

- табір з денним перебуванням дітей на базі ДНЗ «Малятко» Ямпільської селищної ради – 1 змив (миска для варених овочів).

Наведені факти свідчать про порушення санітарно-гігієнічного режиму працівниками харчоблоків при приготуванні страв, що            може стати причиною ускладнення епідеміологічної ситуації серед дітей на захворюваність гострими кишковими інфекціями.

Мав місце випадок недотримання фактичної калорійності нормативним величинам у профільному та пришкільному таборах на          базі ЗОШ № 20 м. Суми, де 2 проби готових І та ІІ страв були занижені по вмісту білків, жирів та вуглеводів.

Досліджені протягом 10 днів проби питної води по мікробіологічним показникам відповідали вимогам державного стандарту,      разом з тим санітарно-хімічні показники води на окремих об’єктах оздоровлення дітей по ряду хімічних показників мали                  відхилення від санітарно-гігієнічних норм, а відтак – це обмежує використання такої води для господарсько-питних потреб і є            свідченням порушень технічного стану водорозбірних мереж:

- заміський табір «Зірка» Конотопської районної професійної організації працівників АПК – 3 проби (водопровідний кран на харчоблоці – присмак, запах, забарвленість, каламутність, аміак, сполуки заліза; водопровідний кран біля харчоблоку  – присмак, запах, забарвленість, каламутність, аміак, сполуки заліза та фтору; шахтовий колодязь – забарвленість);

- наметовий табір «Патріот» Конотопського району – 2 проби (водопровідний кран на харчоблоці Хижківського НВК – каламутність, аміак, сполуки заліза;  водопровідний кран в побутовому приміщенні Хижківського НВК – каламутність, аміак, сполуки заліза);

- профільний табір Попівського НВК Конотопського району – 1 проба (запах, присмак, каламутність, забарвленість);

- пришкільний табір Угроїдська ЗОШ Краснопільського району – 1 проба (кольоровість, каламутність).

В кожному випадку отримання незадовільних лабораторних досліджень ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» надані відповідні рекомендації власникам об’єктів щодо реалізації заходів по ліквідації недоліків.

 

ozd-lab-oblast-2017.rar [50.57 Kb] (cкачиваний: 8)