Щодо заходів стосовно попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей.

Щодо заходів стосовно попередження виникнення

водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей.

 

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричиняться токсичною дією нітратів, яка полягає в кисневому голодуванні тканин, що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу.

Нітрати  це солі азотної кислоти, що  є постійними складниками в навколишньому середовищі: у ґрунті, воді.

Розвивається водно-нітратна метгемоглобінемія частіше за все у немовлят та дітей до 3-х років в сільських регіонах та приватному секторі, де використовується вода з колодязів забрудненої нітратами.

Групи підвищеного ризику становлять діти, які перебувають на штучному вигодовуванні і особливо чутливі до нітратів.

Лабораторні дослідження,  проведені  Сумським обласним центром контролю та профілактики захворювань, свідчать, що вода з шахтних колодязів у 2021 році Сумської області у 57% випадків має наднормовий вміст нітратів.

Основними причинами підвищеного вмісту нітратів у колодязях є їх забруднення стічними водами вигрібних ям, надвірних туалетів, ненормоване внесення в грунт мінеральних та органічних добрив, недотримання вимог облаштування та експлуатації колодязів.

Основними симптомами хвороби водно-нітратної метгемоглобінемії у немовлят та дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому  хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят».  Також може бути блювання , пронос, збільшення слиноутворення. При гострих нітратних отруєннях у немовлят можливі летальні випадки.

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення і в першу чергу немовлят та дітей віком до 3 років необхідно дотримуватись слідуючих правил:

-          не використовувати воду з колодязів та каптажів без лабораторного дослідження на визначення вмісту нітратів для приготування сумішей дитячого харчування для немовлят та дітей віком до 3 років;

-          за можливістю,  якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком;

-          дотримуватись гігієнічних вимог облаштування та експлуатації колодязів: організувати відведення поверхневого стоку, облаштування глиняного замка, ізолювання стін колодязів, своєчасно ( не менше 1 раз на рік  проводити очищення та дезінфекцію), облаштувати колодязі навісом, кришкою, відром загального користування;

-          у радіусі 50 м від криниць не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, проводити приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Дотримання цих правил мінімізує негативний вплив нітратів на здоров’я дітей та населення.