Реабілітація після ковід

Реабілітація після ковід.

 

 

Для всіх, хто перехворів, зараз дуже важлива якісна реабілітація:

 

Харчування

Міцний сон вночі та короткий вдень

Прогулянки на свіжому повітрі.

 

 Пацієнти, які перенесли ковід звертаються із найрізноманітнішими скаргами та ускладненнями нерідко – через декілька місяців після хвороби.

 

Сильна втома

Головний біль

Проблеми з концентрацією уваги

Поганий сон та безсоння

Тривога, страхи, депресія та панічні атаки

Проблеми з травленням

Задишка, тахікардія та болі за грудиною.

 

Вірус має нейротропність та нейротоксичність, тому нерідко розвивається втрата нюху, головні болі, різке зниження працездатності.

Ковід часто супроводжується депресією та м'язовою слабкістю. Депресія провокує надмірний викид гормонів стресу наднирниками, кортизолу, який пригнічує імунну систему, а також норадреналіну, які пригнічують активність лімфоцитів, імунних клітин.

Тому прогулянка та легкі дозовані фізичні навантаження, дихальна гімнастика зменшують вміст стресових гормонів у крові, також добре впливають на астенію та депресію.

Якщо до ковіду Ви не були прихильником здорового способу життя, то саме тепер прийшов Ваш час:

Киньте палити, відмовтеся від алкоголю, почніть харчуватися не лише смачно, але і корисно.

Включайте у Ваш раціон  жирні сорти риби, м'ясо птиці, яйця нам'яко, кисломолочні продукти, авокадо, листову зелень, чорний шоколад, хліб із борошна грубого помолу, гречку , перловку та геркулес, чай із шавлії та імбиру, пребіотики ( квашені продукти, напій чи настій з кореню цикорія).

Може бути і додатковий прийом вітамінів А, В6, В9, В 12, С і Д в кількостях, які  рекомендовані денною нормою.

Не забувайте супроводжувати прийоми харчування вживанням овочів та фруктів.

Ми вживаємо фрукти та овочі п'яти різних кольорів:

Червоний – для кровеносної системи;

Жовтий- для підтримки імунної системи;

Білий – для кісткової системи;

Зелений- для підтримки печінки, селезінки та підшлункової залози;

Фіолетовий- для очей, для нирок та венозної кров'яної системи.