Продукти з ринку, за та проти.

Продукти з ринку, за та проти.

       

      Всім відомо, що без споживання харчових продуктів підтримувати життя неможливо. Кожен з нас повинен їсти, щоб жити.  Мешканці нашого міста купують продукти харчування на ринках з різних причин: ціни нижчі, ніж в магазинах, є можливість поторгуватися., широкий вибір, куплені цукор та борошно доставлять додому і так далі. Але не слід забувати , що на ринку можуть продати і неякісні продукти, які замість користі, можуть нанести шкоду вашому здоров”ю. Вживання в їжу харчових продуктів , що містять збудників кишкових інфекційних захворювань, токсичні речовини, які виробляються окремими видами мікроорганізмів та грибків, токсичні речовини хімічного походження,  призводить до виникнення інфекційних  захворювань, харчових отруєнь.

      З метою попередження виникнення спалахів кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь в нашій державі створена та діє система контролю за якістю та безпекою для здоров”я людей харчових продуктів, до якої входять установи Держстандарту, державної ветеринарної медицини, Держпродспоживслужба . На ринках функціонують харчові лабораторії, підпорядковані управлінню державної ветеринарної медицини міста, які мають можливість перевірити якість  практично всіх видів харчових продуктів, що продаються на ринках. Продавці м”яса, молока, меду, яєць, овочів, грибів, фруктів повинні мати і на вимогу покупців пред”являти довідку харчової лабораторії ринку про перевірку їх товару. Продавці продуктів, виготовлених підприємствами харчової промисловості (ковбасні, молочні, хлібо-булочні вироби, консерви, крупи, макаронні вироби, цукор і т.д.), повинні мати документи,  що посвідчують якість та безпеку, видані підприємством-виробником. Таким чином, купуючи продукти на ринку, в кіосках та палатках на ринку ми маємо гарантію, що продукти принаймні пройшли контроль. При цьому продавці, що реалізують продукти харчування на ринках зобов”язані проходити періодичний медичний огляд, мати при собі особові медичні книжки з результатами медогляду, що виключає можливість занесення на продукти збудників інфекційних хвороб від продавців. Це дуже важливо, враховуючи, що в нашій державі, а місто Суми не виключення, поширена захворюваність на туберкульоз.

       . На ринках міста ведеться певна робота по благоустрою торгових місць, зникають лотки та палатки, замість них встановлюються кіоски  та криті павільони. Зміни на краще як кажуть ”на лице”, але...

        Існують, так звані, “місця стихійної торгівлі”, де продаються м”ясо, фарш, молоко, яйця, пиріжки, домашні кремові вироби невідомого походження, без будь-яких перевірок, документів про якість, медогляду продавців, продаються з землі. в антисанітарних умовах. Чому вони існують? Тому,що ми не поважаючи самі себе, купуємо. Купуємо на свій страх і ризик,забуваючи про туберкульоз,дизентерію,сальмонельоз,ботулізм і інші хвороби та харчові отруєння.

         .Найчастіші порушення: продаж продуктів без відповідних документів, що посвідчують якість та безпеку, порушення узгодженого для продажу асортименту продукції,порушення термінів реалізації продукції.

         Хочу ще раз наголосити: поважайте себе, не купуйте продукти харчування в місцях стихійного    продажу, не купуйте продукти харчування, що швидко псуються, а це ковбасні вироби,молоко та молочні вироби,риба та рибні вироби.якщо вони зберігаються не в холодильному обладнанні,не  стидайтеся вимагати у продавця документи про якість продукції,звертайте увагу на дату виготовлення та дату закінчення терміну придатності до споживання продуктів,уважно читайте інформацію про продукт на упаковці ,етикетках.Купуючи м”ясо, птицю,кролика засвідчитесь в наявності ветеринарної довідки, тавра