Ожиріння та надмірна вага

Ожиріння та надмірна вага

 

Захворювання зводиться до накоплення зайвих жирових відкладень, які можуть завдати збитків здоров’ю. Воно характеризується значним порушенням багатьох видів обміну, особливо жирового, вуглеводного та водно-соляного. 

 

Що є причиною надмірної ваги та ожиріння

 

Головна причина ожиріння і надмірної маси тіла - енергетична незбалансованість між калоріями, що потрапляють в організм і калоріями, які витрачаються. У глобальних масштабах відбувається наступне:

  • зростання споживання висококалорійних продуктів з високим вмістом жиру, солі та цукрів, але зі зниженим вмістом вітамінів, мінеральних речовин і інших поживних мікроелементів; а також
  • зниження фізичної активності у зв'язку з усе більш нерухомим характером багатьох видів діяльності, зі змінами в способах пересування та зі зростаючою урбанізацією.

Зміни в режимі харчування та фізичній активності часто відбуваються внаслідок екологічних і соціальних змін, пов'язаних з розвитком і за відсутності сприяючих заходів в таких секторах як охорона здоров'я, сільське господарство, транспорт, міське планування, охорона довкілля, харчова промисловість, розподіл, маркетинг і освіта.

 Н

Які найбільш поширені наслідки надмірної ваги та ожиріння для здоров’я?Я

                                                                             Я

АДМ Підвищений ІМТ (індекс маси тіла) є істотним чинником ризику відносно таких неінфекційних захворювань як:

  • серцево-судинні захворювання (головним чином хвороби серця та інсульт), які в 2012 році входили до числа головних причин смертності;
  • діабет;
  • порушення скелетно-м'язової системи (особливо остеоартрит - дегенеративне захворювання суглобів, яке украй інвалідізує);
  • деякі онкологічні захворювання (внутрішньоматочні, молочної залози, товстої кишки).

Ризик цих неінфекційних захворювань збільшується зі збільшенням ІМТ.

Дитяче ожиріння є чинником, який обумовлює більш високу вірогідність ожиріння, передчасної смерті та інвалідності в дорослому віці. В той же час, окрім підвищеного ризику в майбутньому житті, діти, що страждають на ожиріння, зазнають труднощів при диханні, схильні до підвищеного ризику переломів, гіпертензії, ранніх ознак серцево-судинних захворювань, інсулінорезистентності та психологічних наслідків.

 

Факти про надмірну вагу та ожиріння

 

Нижче наводяться останні глобальні оцінки ВООЗ:

  • Більше 1,9 мільярда дорослих людей у віці 18 років і старше мають надмірну вагу, з них понад 600 мільйонів страждають на ожиріння.
  • За даними 2014 року, 13% населення планети (11% чоловіків і 13% жінок) страждають на ожиріння.
  • За даними 2014 року, 39% людей у віці 18 років і старше мають надмірну вагу (38% чоловіків та 40% жінок).
  • З 1980 року число осіб у всьому світі, що страждають на ожиріння більш ніж подвоїлося.

У 2013 році 42 мільйони дітей у віці до 5 років мали надмірну вагу або ожиріння. Надмірна вага та ожиріння, які вважалися раніше характерними для країн з високим рівнем доходів, тепер набувають все більшого поширення в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, особливо в містах. У країнах, що розвиваються, з економікою (Всесвітній банк відносить їх до категорії країн з низьким і середнім рівнем доходу), що формується, рівень поширення випадків надмірної ваги і ожиріння серед дітей на 30% більше цього рівня в розвинених країнах.

На глобальному рівні надмірна вага та ожиріння пов'язані з більшим числом смертних результатів, ніж знижена маса тіла. Більша частина населення світу мешкає в країнах, де надмірна вага і ожиріння призводять до смерті більше число людей, ніж знижена маса тіла.

 

Як можна зменшити масштаби надмірної ваги та ожиріння?

 

Надмірну вагу та ожиріння, а також пов'язані з ними неінфекційні захворювання, значною мірою можна попередити.

На індивідуальному рівні кожен може:

  • обмежити надходження калорій за рахунок загальних жирів;
  • збільшити споживання фруктів і овочів, а також зернобобових, цілісних зерен і горіхів;
  • регулярно займатися фізичною активністю (60 хвилин на день для дітей і 150 хвилин на тиждень для дорослих людей).

Відповідальне ставлення до власного здоров'я може повною мірою давати результати тільки тоді, коли люди мають можливість вести здоровий спосіб життя. Тому на громадському рівні наступне має велике значення:

  • підтримувати людей в дотриманні вищевикладених рекомендацій шляхом постійного прояву політичної рішучості, а також шляхом участі кількості державних і приватних зацікавлених сторін;
  • вжити заходи, щоб регулярна фізична активність і здорове харчування були економічно доступні та легко досяжні для усіх, особливо для бідних верств населення.

Харчова промисловість може багато в чому сприяти здоровому харчуванню:

  • знижуючи вміст жиру, цукру та солі в харчових продуктах;
  • пропонуючи споживачам можливість зробити вибір на користь здорових і поживних продуктів, наявних в продажі та доступних за ціною;
  • проведення відповідального маркетингу, особливо маркетингу, що призначається для дітей і підлітків;
  • забезпечуючи можливість зробити вибір на користь здорових продуктів харчування та сприяючи регулярній фізичній активності на робочому місці.