Застереження від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період під час відпочинку

Застереження від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період  під час відпочинку

Гострі кишкові інфекції реєструються на протязі всього року. Але влітку та восени люди хворіють цими інфекціями частіше. Це відбувається тому, що в теплий період  мікророрганізми, попадаючи на харчові продукти, воду, тощо активно розмножуються і накопичуються.

Щоб не захворіти у літній період, необхідно дотримуватись простих правил профілактики:

- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік,  озер, поверхневі води, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

- Перед приготуванням та вживанням їжі обовязково мити руки з милом;

- Обовязково мити руки після відвідування туалету;

- Перед вживанням овочів та фруктів необхідно промити питною водою та бажано обдати окропом;

- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках, або з рук приватних осіб;

- При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування.

- При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право  вимагати у продавця документи, що  підтверджують  якість та безпеку реалізованої продукції;

- Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;

- Зберігати швидкопсувні продукти без холоду  не більше 2 годин;

- Не допускати споживання продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;

- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки кипячену воду;

- У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);

- На відпочинку без організованого харчування  не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки ( паштети, мясні салати ,тощо).

- Приготовлені страви бажано споживати відразу, а при повторному споживанні обовязково  проводити  термічну обробку;

- При відпочинку з дітьми необхідно  вчити їх правилам харчування та особистої гігієни;

 

- У разі виникнення перших ознак ГКІ слід терміново звернутись за медичною допомогою до лікаря та не потрібно займатись самолікуванням.