Епізоотична та епідемічна ситуація зі сказу в Сумській області за І квартал 2018р.

Епізоотична та епідемічна ситуація зі сказу  в Сумській області

 за І  квартал 2018р.

 

Епізоотична ситуація зі сказу в Сумській області залишається напруженою, як і в 2017 році; спостерігається стійка циркуляція вірусу сказу серед тварин.

 За 3 місяці поточного року із 109 зразків біологічного матеріалу, направлених на дослідження в Сумську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини, підтверджено сказ у 26 тварин : лисиць – 10, собак – 8, котів – 8. При цьому із 16 особин собак і котів  - 2 бродячі і 14 домашні (дворові), з яких 13 не щеплені, тому викликає насторогу тенденція зменшення числа проведення щеплень проти сказу серед  домашніх собак і котів за останні роки.

         За І квартал 2018 року до лікувально-профілактичних закладів області звернулося за медичною допомогою 438 осіб, постраждалих від укусів, подряпин чи ослинень  тваринами, з них  23 % діти до 17 років.

         39,7 % (174 особи) від загальної кількості постраждалих складають особи, укушені домашніми котами та собаками не щепленими проти сказу.

Питома вага постраждалих від безпритульних собак та котів складає 32,2 % (141 особа), що свідчить про невирішені питання  відлову та  утримання безпритульних  собак і котів.

17 осіб постраждало внаслідок контакту з дикими хижими тваринами,які є джерелом  та переносниками вірусу сказу, особливо лисиці.

У зв’язку із епізоотичним неблагополуччям зі сказу тварин на території області  необхідно  мати постійний незнижувальний запас імунобіологічних препаратів для проведення своєчасного щеплення проти сказу, як свійських тварин так і постраждалих осіб, що є найбільш ефективним імунопрофілактичним засобом, який забезпечує захист людей від сказу.

На сьогоднішній день наявність імунобіологічних препаратів в медичних закладах області для проведення своєчасного щеплення населення області проти сказу забезпечується за кошти місцевих бюджетів.

         Станом на 05.04.2018р. в лікувальних закладах області в наявності 826 доз антирабічної вакцини,  в т.ч. 20 доз закуплених за державні кошти, і 633 мл. імуноглобуліну, придбання якого за  кошти державного бюджету  законодавством не передбачено.

         Сказ і на цей час залишається смертельним особливо небезпечним   захворюванням при відсутності своєчасної специфічної профілактики.

Сучасні досягнення науки в розділі специфічної профілактики дозволяють з повною гарантією попередити захворювання людини, укушену хворою на сказ твариною.

Для попередження сказу необхідно тільки одне : постраждалий повинен своєчасно звернутися за медичною допомогою і скористатися відповідними профілактичними засобами.

 

При використанні інформативних даних посилатися на ДУ „Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України”.