Профілактика інфекційних захворювань у період весняного паводку
Профілактика інфекційних захворювань у період весняного паводку
Навесні, коли розпочнеться весняний паводок, існує реальна загроза попадання в талі води збудників інфекційних хвороб. Виникають сприятливі умови для зберігання і розмноження збудників черевного тифу, паратифів, вірусного гепатиту А, дизентерії, ентеровірусів, інших гострих кишкових інфекцій в результаті забруднення відкритих водоймищ та колодязів нечистотами, а також можливе забруднення води цетралізованого водопроводу при наявності у ньому дефектів. Існує реальна загроза зараження населення при вживанні інфікованої води і їжі та контактно-побутовим шляхом. При виникненні скарг на нудоту, блювоту, пронос, болі в животі, підвищення температури тіла, слабкість необхідно негайно звертатися за медичною допомогою та не займатися самолікуванням.
Щоб уникнути зараження інфекційними хворобами під час паводку та зберегти здоров’я необхідно дотримуватися простих правил гігієни, а саме:
- Для пиття та господарських цілей використовувати тільки кип’ячену, або бутильовану воду;
- Обов’язково мити руки з милом, або протирати зволоженими дезінфікуючими салфетками після відвідування туалету,контактуз тваринами, після роботи на присадибній дільниці, після прогулянок, перед вживанням їжі.
- Продукти, які були підтоплені, використовувати в їжу тільки після достатньої термічної обробки:
- При роботі на присадибній дільниці використовувати рукавички;
- Не пити воду з джерел у місцях підтоплення і не використовувати для господарчих побутових нужд воду з водоймищ;
- При використанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно мити під проточною водою, обдавати кип’ятком та не мити водою відкритих водоймищ;
- Слід вживати тільки приготовлену їжу, зберігати готові блюда при кімнатній температурі не більше двох годин;
- Надвірні туалети обробляти дезінфікуючими засобами;
- Колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити та продезінфікувати.