Як уберегтися від вірусного гепатиту А
Як уберегтися від вірусного гепатиту А
За 2017 рік в області зареєстровано 41 випадок гострого вірусного гепатиту А, або 3,8 на 100 тисяч населення, в тому числі діти до 17 років – 11. Випадки захворювання реєструвались в 3 районах та 3 містах обласного підпорядкування. Найвища захворюваність була у Сумському районі, де її рівень становив 17,4 на 100 тисяч населення та пов’язана зі спалахом у побуті в с. Новосуханівка, під час якого захворіло 7 осіб, із них 4 дитини. За рівнем захворюваності Сумська область знаходиться в міжепідемічному періоді з тенденцією до незначного зростання.
Вірусний гепатит А – це гостре вірусне антропонозне захворювання, яке відноситься до групи кишкових інфекцій з фекально-оральним механізмом передачі з переважним ураженням печінки та протікає з інтоксікацією, в ряді випадків супроводжується жовтяницею. Це захворювання до 1973 року називали жовтяницею, хворобою Боткіна. Збудником цього захворювання є вірус, який у зовнішньому середовищі може зберігатись від декількох місяців при температурі +4 до декількох тижнів при кімнатній темпенратурі, при кип’ятінні гине за 5 хвилин, при автоклавуванні - за 20 хвилин. Вірусному гепатиту А властиве сезонне підвищення захворюваності в осіннє-зимній період.
Джерелом інфікції є хворі з безжовтяничною інфекцією, або хворі в кінці інкубаційного та на протязі всього переджовтяничного періодів, а також на початку розпалу хвороби. Найбільше епідеміологічне значення мають хворі з безжовтяничними формами хвороби. Зараження відбувається при вживанні інфікованої води і їжі та контактно-побутовим шляхом. Інкубаційний період триває від 7 до 50 днів ( в середньому 15 – 30 днів). Жовтяничний період виникає тоді, коли білірубін, не перероблений в печінці , потрапляє в кров і надає шкірі, склерам жовтяничний відтінок, печінка збільшується в розмірах, болюча, появляється темна сеча і знебарвлений кал. В цей пеіод лабораторні дослідження підтверджують діагноз вірусного гепатиту А.
Щоб уникнути зараження необхідно:
- обов’язково мити руки з милом перед їжею, після відвідування туалету, після прогулянок;
- овочі, фрукти ретельно мити під проточною водою і обдавати кип'ятком та не мити водою відкритих водоймищ (ставки, озера, річки );
- вживати доброякісну питну, або кип’ячену воду, не використовувати для пиття воду з незнайомих джерел;
- купатися у відведених місцях та не забрудняти водоймища;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках та не вживати продукти сумнівного походження;
- постійно проводити вологе прибирання житлових приміщень.