Про небезпеку пташиного грипу для людей та захист від захворювання

Про  небезпеку пташиного грипу для людей  та захист від захворювання

Згідно даних ВООЗ, починаючи з 2003року, в світі зареєстровано 863 випадки  зараженень людей високопатогенним вірусом грипу птиці, в тому числі 455 осіб (52,72%) померли.

За інформацією Європейського Союзу на території Королівства Данія зареєстровані випадки захворювання птиці на високопатогенний грип птиці. Головним державним ветеринарним інспектором України заборонено ввезення в Україну із неблагополучних щодо високопатогенного грипу птиці зон Королівства Данія, визначених компетентним органом Королівства Данія, інкубаційних яєць, птиці, продуктів з неї (за винятком продуктів, які пройшли обробку методом, який гарантує знищення збудника вказаного захворювання відповідно до Вимог).

Захворювання може швидко поширюватись територіями, особливо там, де є міграційні шляхи дикої перелітної птиці та можливість контакту її з домашньою птицею.

Пташиний грип-це заразне вірусне захворювання, яке зазвичай вражає птахів, а ще іноді свиней, коней. Вірусом пташиного грипу може заразитись і людина. Пташиний грип спричинює ціла низка різновидів (штамів) вірусів.      Люди заражаються при тісному контакті з хворою домашньою птицею під час догляду за нею, при забої й обробці, або контактуючи з поверхнями, зараженими секреціями чи іншими виділеннями інфікованих птахів.

Симптоми пташиного грипу у людей бувають різними: гарячка, ускладнення дихання, кашель, біль у горлі та м’язах, запалення очей (кон’юнктивіт). Вірус є особливо небезпечним через те, що може швидко привести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце і нирки, вразити головний мозок.

З метою профілактики захворювання пташиним грипом людей слід пам’ятати :

-після контакту з сирим м’ясом птахів (забій,обробка) та іншими продуктами птахівництва, слід обов’язково ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці, продезінфікувати;

-вживати в їжу продукти птахівництва лише після термічної обробки (яйця варити не менше 15 хвилин, заздалегідь обробивши їх мильним водним розчином, а м’ясо варити не менше 30 хвилин при температурі 100С);

- в процесі догляду за птицею (годівля, прибирання та інше), необхідно використовувати спеціальний робочий одяг (халат, фартух, рукавиці) та користуватись ватно-марлевою пов’язкою;

-суворо забороняється при догляді за птахами вживати їжу, палити, пити;

-періодично, двічі-тричі на тиждень, очищене приміщення, де знаходиться птиця, та інвентар необхідно обробляти дезінфікуючими засобами, що мають віруцидну дію до вірусу пташиного грипу.