ПРО СИБІРКУ ТА ЇЇ ПРОФІЛАКТИКУ

ПРО  СИБІРКУ  ТА  ЇЇ  ПРОФІЛАКТИКУ

Сибірка – це особливо небезпечне інфекційне захворювання тварин і людей, яке виникає внаслідок проникнення в організм палички сибірки.

У людини хвороба може перебігати з ураженням шкіри, шлунково-кишкового тракту, легень, розвитком септичних ускладнень та призвести до летального наслідку.

В минулому сибірка належала до найпоширеніших інфек­ційних захворювань.   З 70-х років минулого сторіччя в Україні і в Сумській області кількість захворювань значно зменшилась, і з 2000 року в Україні  реєструються лише спорадичні випадки захворювань на сибірку.  В Сумській області останній випадок захворювання людини сибіркою зареєстровано у 1995 році.

Проте небезпека захворювань до цих пір існує. Резервуаром збудника сибірки є контамінований спорами сибірки ґрунт. Небезпечними місцями є худобомогильники, де в різні роки проводили захоронення худоби, загиблої від сибірки. Таких  худобомогильників  на території  області – більше 500. Збудник сибірської виразки є надзвичайно стійким у зовнішньому середовищі і у вигляді спор може зберігатись у грунті десятками років.

Захворювання людини може виникнути внаслідок контакту з грунтом, забрудненим збудниками сибірки. Але основним джерелом інфекції для людини є хворі на сибірку свійські тва­рини (корови, кози, вівці, коні). Тварини  заражаються, поїдаючи траву, при водопої тощо.  В умовах повсякденного життя інфікування людей    відбувається при контакті з хворими домашніми тваринами, їх трупами або сировиною тваринного походження, у разі харчування зараженим м'ясом, моло­ком.

Джерелом інфекції для людини також  можуть бути і травоїдні дикі тварини.

З метою профілактики захворювань сибіркою необхідно:

-         не купувати на стихійних ринках м'ясо, харчові  продукти  тваринного походження  та  тваринницьку сировину;

-         не допускати проведення будівельних та інших земляних робіт на визначених небезпечними ділянках  стаціонарно неблагополучних пунктів з сибірки;

-         проводити заходи з профілактики захворювань серед свійських тварин - щеплювати проти сибірки велику рогату худобу, коней, випас худоби здійснювати у спеціально відведених безпечних місцях, у разі виникнення захворювань тварин  – своєчасно звертатись  до спеціалістів ветеринарної медицини тощо.