Про заходи з профілактики гострих кишкових інфекцій

Про заходи з профілактики гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції реєструються протягом всього року. Але влітку та восени люди хворіють цими інфекціями частіше. Це відбувається тому, що в теплий період  мікроорганізми, потрапляючи у харчові продукти, воду  активно розмножуються і накопичуються.

Щоб не захворіти у літній період, необхідно дотримуватись простих правил профілактики:

  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік,  озер, поверхневі води, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
  • Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом;
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • Перед вживанням овочів та фруктів необхідно промити питною водою та бажано обдати окропом;
  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках, або з рук приватних осіб;
  • При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування.
  • При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право  вимагати у продавця документи, що  підтверджують  якість та безпеку реалізованої продукції;
  • Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
  • Зберігати швидкопсувні продукти без холоду  не більше 2 годин;
  • Не допускати споживання продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки кип’ячену воду;
  • У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • На відпочинку без організованого харчування  не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки ( паштети, м’ясні салати, тощо);
  • Приготовлені страви бажано споживати одразу, а при повторному споживанні обов’язково  проводити  термічну обробку;
  • При відпочинку з дітьми необхідно  вчити їх правилам харчування та особистої гігієни;
  • У разі виникнення перших ознак гострих кишкових інфекцій не потрібно займатись самолікуванням, а слід  терміново звернутись за медичною допомогою до сімейного  лікаря.