Аскаридоз – гігієнічна проблема

Аскаридоз – гігієнічна проблема

     Гельмінтози являються широко розповсюдженими інвазійними хворобами,збудники яких паразитують в різних органах і тканинах людини, викликають розлади їх нормального функціонування. Нараховуються більше 200 видів гельмінтів. Найбільш поширеними в нашій місцевості є аскариди, які паразитують в тонкому кишківнику людини, довжина зрілих особин сягає до 40 сантиметрів.

     Самка аскариди відкладає яйця в кишківнику людини, які з фекаліями потрапляють в навколишнє середовище. За один день самка може відкласти до 250 тисяч яєць. При потраплянні в грунт при оптимальних умовах (температура +24+300С)  яйця розвиваються до інвазійної стадії та зберігаються там тривалий час.

      Людина заражається при проковтуванні яєць аскарид, що досягли інвазійної зрілості,

при вживанні немитих овочів, фруктів, вирощених на земельних ділянках, забруднених яйцями аскарид, при занятті землеробством та городництвом. Зараження відбувається влітку та восени.   Значення у поширенні аскаридозу мають забруднені яйцями аскарид руки, через які можуть забруднюватись харчові продукти.

         У кишківнику із яєць виходять личинки, які проникають в кровоносні судини і з током крові розносяться в печінку, легені, а звідти в повітряносні шляхи до глотки, де знову заковтуються і потрапляють в кишківник. Через 2-2,5 місяці в кишківнику паразит досягає статевої зрілості.

          Під час перебування личинок в легенях спостерігаються катаральні явища у верхніх дихальних шляхах, при зниженні рівня імунітету – запалення легень, бронхіти, що супроводжуються висипкою алергічного характеру.

          При збільшенні кількості статевозрілих глистів у кишківнику виникають симптоми шлунково-кишкового захворювання: зниження апетиту, нудота, блювота, слинотеча. Також відбувається ураження нервової системи: головні болі, запаморочення, дратівливість, слабкість.

          Захворювання  може супроводжуватись болями в животі, періодичним здуттям живота, закрепами, проносами, зниженням ваги тіла.  Відсутність лікування може призвести до загальної інтоксикації, закупорки кишківника, жовчних ходів, що може потребувати хірургічних втручань.

       Вже зараз розпочався масовий продаж свіжих овочів та фруктів (зелена цибуля, капуста, огірки, помідори, полуниця), тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити в чистій воді, обдавати окропом,  використовувати централізовану водопровідну воду та воду з інших  благоустроєних джерел .

         Не можна використовувати для підживлення на присадибних  ділянках    фекальних мас.

         Основним профілактичним методом боротьби з аскаридозом є дотримання правил особистої гігієни, миття рук з милом після кожного відвідування вбиральні, перед прийомом їжі, після прогулянок, тримати в чистоті одяг, продукти харчування зберігати закритими, щоб не забруднювались пилом, мухами,тарганами.

          Виконання  вищеперерахованих заходів може значно знизити ризик захворювання.

Якщо захворювання уникнути не вдалось, необхідно звернутись до сімейного лікаря, який призначить специфічне ефективне лікування.