ОБЕРЕЖНО ТОКСОКАРОЗ !

                                      ОБЕРЕЖНО ТОКСОКАРОЗ !

 

          Токсокароз – хвороба, яка дуже поширена серед собак та котів, від яких, в свою чергу, може заразитись і людина. Це глистяне захворювання супроводжується у людини ураженням різних життєвоважливих органів (легенів,мозку, очей, печінки, нирок, серця, тощо). Зараження відбувається через забруднений тваринами  грунт яйцями токсокар. Велика чисельність та ураженість токсокарозом бродячих тварин, а також порушення правил  утримання домашніх тварин, відсутність заходів утилізації їх екскрементів призводить до масової циркуляції збудника у навколишньому середовищі.

          В 2019 р. в області зареєстровано 17 випадків токсокарозу. Захворюваність  зросла  в порівнянні з минулим роком на 6 випадків (у 2018 р.- 11 хворих).

          В І кварталі поточного року проведенийлабораторний моніторинг стану забрудненості грунту та піску пісочниць дворових дитячих майданчиків м. Суми  збудниками паразитарних хвороб. Досліджено 78 проб, з яких в 10 пробах (13%)   виявлені яйця гельмінтів. У 9 пробах виявлені  яйця токсокар, в 1 пробі – яйця аскарид.

       За результатами моніторингу стану забрудненості грунту парків та скверів м. Суми   збудниками паразитарних хвороб відібрано 60 проб, з них в 9 пробах (15%) виявлені яйця токсокар: сквер ПАТ «Насосенергомаш», дитячий парк «Казка», парк «Дружби», парк ім.Кожедуба.

       Результати  моніторингу за останні три роки свідчить  про значне забруднення грунту  дворових дитячих майданчиків  в населених пунктах Сумської  області яйцями гельмінтів, що призводить до поширення токсокарозу серед населення.

 Рік

Кількість проб грунту

з дитячих майданчиків

Кількість проб грунту, в яких виявлені яйця геогельмінтів

Ураженість грунту яйцями гельмінтів

В тому числі виявлено  яєць токсокар / питома вага я.токсокар

2017

205

18

8,8%

11 / 61%

2018

200

20

10%

15 / 75%

2019

422

32

7,6%

    18/ 56%

Всього

827

70

  8,5 %

44 /70%

       

 Профілактика токсокарозу є комплексною медико-ветеринарною проблемою.

На токсокароз найчастіше хворіють собаки і коти, тому в профілактиці  цього захворювання  необхідно дотримуватись  санітарно-гігієнічних вимог по догляду за домашніми улюбленцями. Якщо вдома є собака або коти, бажано їх перевірити на наявність гельмінтів, здавши випорожнення в лабораторію ветеринарної медицини. При виявленні інвазії обов’язково пролікувати тварину.

Собак належить виводити на прогулянку в місця, де не граються діти. Необхідно уникати контакту домашніх тварин зі своїми бездоглядними сородичами, від яких вони часто інфікуються токсокарами та іншими небезпечними для людини хворобами.

       Основним заходом  в профілактиці  токсокарозу є недопущення попадання яєць токсокар в організм людини із забрудненої землі та інших заражених ними предметів.

       Зелень, овочі і фрукти, які вживаються сирими, необхідно ретельно мити у проточній воді, а потім занурювати на 3-5 секунд в окріп.

       Слід обов’язково привчати дітей з раннього віку мити руки перед прийомом їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами або землею.

        Необхідно захищати від відвідувань тваринами гральних майданчиків, особливо пісочниць  в дитячих закладах, парках, скверах, на прибудинкових територіях житлового сектору  і на пляжах.

              

Лікар епідеміолог ДУ «Сумський обласний

лабораторний центр МОЗ України»                             Валентина МОРЕНЕЦЬ