Оперативна інформація про недіагностовану пневмонію в Китаї, яка викликана коронавірусом

Оперативна інформація про недіагностовану пневмонію

 в Китаї,  яка викликана коронавірусом

 

PRO/ AH/ EDR, ВООЗ  від 5 січня 2020 р.  і  PRO/ AH/ EDR  від 8 січня 2020 р. інформує:

- про пневмонію невідомої етіології в Китаї (Хубей) м. Ухань;

- про випадок підозри на респіраторно-синцитіальний вірус у Сінгапурі;

- про 9-ть підозрілих випадків пневмонії невідомої етіології в Гонконзі.

31 грудня 2019 р. бюро ВООЗ у Китаї  проінформувала про випадки пневмонії невідомої етіології, виявлених у м. Ухань, провінція Хубей.

 Станом на 5 січня 2020 р.  59 пацієнтів з діагнозом вірусної пневмонії були зареєстровані в м. Ухань, у тому числі 7 хворих у критичному стані. Усі  хворі  були госпіталізовані для обстеження і проведення лікування. Смертельних випадків немає. Початок захворювання першого випадку був 12 грудня, останнього випадку – 29 грудня 2019 р. Клінічні ознаки і симптоми нової хвороби, в основному, гарячка, тяжке дихання. Рентгенограма показує інвазивні ураження обох легень. Установлено 163 контактних, медичне спостереження за ними триває за місцем проживання.

Епідеміологічне розслідування встановило, що більшість хворих відвідували оптовий ринок море продуктів м.Ухань, де  продаються кури, кажани, бабаки й інші дикі тварини. З 1 січня 2020 р. ринок був закритий для дезінфекції.

На даний період попереднього розслідування не виявлено явних доказів передачі вірусу від людини людині та внутрішньолікарняного зараження медичного персоналу.

7 січня 2020 р. у лабораторії від 15 хворих був виявлений новий коронавірус, який відрізняється від виявлених раніше людських коронавірусов SARS і MERS і вимагає подальших додаткових наукових досліджень.

При диференціальній діагностиці респіраторні патогени, такі як грип, пташиний грип, аденовірус, атипічна пневмонія (SARS) і респіраторний Близько-Східний синдром – MERS-CoV були остаточно виключені.

Сінгапур. Міністерство охорони здоров'я від 4 січня повідомило про перший підозрілий випадок захворювання, викликаний респіраторно-синцитіальним вірусом у дівчинки 3-х років з Китаю. Дівчинка занедужала пневмонією після відвідування м. Ухань, перебувала в стабільному стані. Попередні тести показали, що захворювання викликане вірусом, який є частою причиною дитячої пневмонії. У зв'язку з епідеміологічним неблагополуччям у Китаї Сінгапур проводить моніторинг ситуації.

Гонконгський центр охорони здоров'я (СНР) повідомив, що в державній  лікарні 8 січня 2020 р. знаходиться ще  9 пацієнтів, у тому числі 2-є дітей. В усіх відзначалася гарячка і дихальна недостатність. Розслідування  встановило,  що  всі вони нещодавно відвідували м. Ухань. Лабораторне підтвердження пневмонії відомо поки що  в 2-х хворих - риновіруси, ще в 2-х хворих грип А і В. В інших 5-ти хворих дослідження етіології триває.

 CDC США від 8 січня 2020 р. попередило і дало рекомендації:

- при контакті з пацієнтами, що мають в анамнезі поїздку в Ухань, дотримуватися  всіх запобіжних заходів;

- туристам, що направляються в Ухань, слід уникати ринків тварин і контакту із тваринами та сирими продуктами; 

- не мати контакту із хворими людьми  і дотримуватися  всіх гігієнічних правил.

ВООЗ контролює ситуацію і перебуває в тісному контакті з Національними органами влади в Китаї. У цей час за підтримки держави в провінції Хубей проводиться весь комплекс  профілактичних і контрольних заходів.

ВООЗ не рекомендує будь-які обмеження на поїздки і торгівлю з Китаєм.