Ботулізм та його профілактика

Час від часу з'являються повідомлення у засобах масової інформації щодо випадків захворювань на ботулізм – тяжке та небезпечне токсико – інфекційне захворювання, яке розвивається внаслідок вживання продуктів, які містять ботулотоксин. Для ботулізма є характерним ураження центральної нервової системи  аж до ураження  м'язів та паралічу дихального центру. Головною причиною смерті внаслідок захворювання є дихальна недостатність.

На сьогодні  в нашій  області   зареєстровано два випадки  захворювання серед мешканців м.Глухова, яких  7 та 8 вересня  було  госпіталізовано до  Глухівської ЦРЛ з початковими симптомами захворювання: хворі скаржились на нудоту, блювання, загальну слабкість, осиплість голосу,  порушення зору, двоїння в очах.  Захворювання сталось внаслідок   вживання у  їжу в’ялених непотрошоних лящів, придбаних  6 вересня в одному з магазинів  міста. Хворим було  своєчасно  встановлено діагноз та вдалося їх врятувати завдяки  специфічному лікуванню із застосуванням ботулінічного антитоксину.

Збудник інфекції  - бактерія (з роду клострідій) постійно є в кишковику свійських, хижих тварин, птиць, риб, людини і  виділяючись з організму  з фекаліями, потрапляє  у навколишнє середовище -  грунт, воду, на овочі, фрукти. Збудником інфекції можуть бути  уражені туші забитих тварин, риба, особливо, якщо  зберігались з порушенням температурного режиму.

 Слід зазначити, що спорові форми збудника інфекції  є надзвичайно стійкими до дії  фізичних та хімічних факторів.  Збудник інфекції не розмножується в присутності кисню, а без кисню (у анаеробних умовах), в тому числі у герметичних консервах, створюються оптимальні умови для проростання спор, виділення і накопичення ботулотоксину. 

Попередити накопичення ботулотоксину у продуктах можливо завдяки  суворому дотриманню санітарно-гігієнічних правил в ході обробки, зберігання, транспортування  та приготування харчової сировини та продуктів (дотримання відповідної  кислотності, високий вміст цукру, кисню тощо).

Причиною захворювання людей є вживання  у їжу копченої, в'яленої риби, копчених м'ясних продуктів, консервів  з овочів, грибів, м'яса, риби, які виготовляють без дотримання належного технологічного режиму  в домашніх умовах.  Тому  не варто купувати  продукти на стихійних ринках, вживати  у їжу в'ялену/копчену непотрошену рибу,  продукти з банок  зі вздутими кришками тощо.

Якщо у вас все ж з'явились симптоми, що не виключають захворювання на ботулізм, не намагайтесь займатись самолікуванням, а звертайтесь одразу за медичною допомогою.