Ботулізм та його профілактика
Час від часу з'являються повідомлення у засобах масової інформації щодо випадків захворювань на ботулізм – тяжке та небезпечне токсико – інфекційне захворювання, яке розвивається внаслідок вживання продуктів, які містять ботулотоксин. Для ботулізма є характерним ураження центральної нервової системи аж до ураження м'язів та паралічу дихального центру. Головною причиною смерті внаслідок захворювання є дихальна недостатність.
На сьогодні в нашій області зареєстровано два випадки захворювання серед мешканців м.Глухова, яких 7 та 8 вересня було госпіталізовано до Глухівської ЦРЛ з початковими симптомами захворювання: хворі скаржились на нудоту, блювання, загальну слабкість, осиплість голосу, порушення зору, двоїння в очах. Захворювання сталось внаслідок вживання у їжу в’ялених непотрошоних лящів, придбаних 6 вересня в одному з магазинів міста. Хворим було своєчасно встановлено діагноз та вдалося їх врятувати завдяки специфічному лікуванню із застосуванням ботулінічного антитоксину.
Збудник інфекції - бактерія (з роду клострідій) постійно є в кишковику свійських, хижих тварин, птиць, риб, людини і виділяючись з організму з фекаліями, потрапляє у навколишнє середовище - грунт, воду, на овочі, фрукти. Збудником інфекції можуть бути уражені туші забитих тварин, риба, особливо, якщо зберігались з порушенням температурного режиму.
Слід зазначити, що спорові форми збудника інфекції є надзвичайно стійкими до дії фізичних та хімічних факторів. Збудник інфекції не розмножується в присутності кисню, а без кисню (у анаеробних умовах), в тому числі у герметичних консервах, створюються оптимальні умови для проростання спор, виділення і накопичення ботулотоксину.
Попередити накопичення ботулотоксину у продуктах можливо завдяки суворому дотриманню санітарно-гігієнічних правил в ході обробки, зберігання, транспортування та приготування харчової сировини та продуктів (дотримання відповідної кислотності, високий вміст цукру, кисню тощо).
Причиною захворювання людей є вживання у їжу копченої, в'яленої риби, копчених м'ясних продуктів, консервів з овочів, грибів, м'яса, риби, які виготовляють без дотримання належного технологічного режиму в домашніх умовах. Тому не варто купувати продукти на стихійних ринках, вживати у їжу в'ялену/копчену непотрошену рибу, продукти з банок зі вздутими кришками тощо.
Якщо у вас все ж з'явились симптоми, що не виключають захворювання на ботулізм, не намагайтесь займатись самолікуванням, а звертайтесь одразу за медичною допомогою.