Сучасний підхід до організацію та проведення протипедикульозних заходів

Відповідно до класифікації хвороб людини педикульоз відноситься до ектопаразитозів. Методологія виявлення, лікування та профілактичні заходи регламентуються Наказом МОЗ України від 28.03.1994р. №38 «Про організацію та проведення заходів по боротьбі з педикульозом».

         В ході реорганізації медичної галузі санепідслужба по суті ліквідована (в Сумській області ліквідовані санепідстанції та дезстанція). Контрольні функції та права Головного державного санітарного лікаря України передано до Держпродспоживслужби. Інші функції, а саме: реєстрацію та статистичну обробку інфекційної та паразитарної захворюваності; розслідування випадків(спалахів) інфекційних та паразитарних хвороб; моніторинг захворювання людей на небезпечні та особливо-небезпечні інфекційні хвороби; моніторинг довкілля із застосуванням сучасних лабораторних методів; за результатами моніторингу надання органам місцевого самоврядування, власникам підприємств і організацій рекомендацій щодо попередження  і ліквідації випадків(спалахів) небезпечних і особливо-небезпечних інфекційних хвороб, паразитарних захворювань надано лабораторним центрам ( на території Сумської області – ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» та його відокремлені структурні підрозділи в районах).

         Лікуванням педикульозу  ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» не займається, оскільки це не передбачено Статутом. До функцій ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» входить реєстрація враженості на педикульоз згідно екстрених повідомлень; проведення епідрозслідування головного та платяного педикульозу в організованих дитячих колективах, платяного педикульозу  у всіх осередках (домашніх та організованих); проведення камерного знезараження речей (одяг, постільна білизна, матраци); організація заходів з профілактики педикульозу; проведення спільних з медпрацівниками навчально-виховних закладів оглядів дітей при «закритті» осередку чи проведення моніторингового візиту в організованому дитячому колективі.

         Таким чином, встановлення діагнозу «педикульоз»; призначення лікування, контрольні огляди через 10 днів з додатковим лікуванням при потребі в ньому; подача екстреного повідомлення до територіального відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» залишаються  за закладами охорони здоров’я та медпрацівниками навчально-виховних закладів. Довідки про огляд дитини на педикульоз при прийомі до дитсадка та при виїзді дитячий оздоровчий заклад оздоровлення та відпочинку (форма №079/о) надаються медпрацівниками закладів охорони здоров’я. Допуск дитини після проведеного лікування  до дитячого закладу проводить керівник закладу після огляду медичного працівника цього закладу.