Про харчові фактори інфікування гострими кишковими інфекціями у Сумській області за 7 міс 2018 року

У порівнянні з аналогічним періодом  минулого року в області спостерігається зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції в 1,4 рази,  а саме : за 7 місяців  2018 року  зареєстровано 991 випадків, показник на 100 тисяч населення  - 90,7, проти 1418 випадків, показник на 100 тисяч населення 131,5 в 2017 році.  Питома вага дітей  від загальної кількості захворілих цими інфекціями віком від 0 до 17 років становить 51,3 %, у  тому числі дітей, які відвідують дитячі навчальні заклади – 25,6%, школярів – 26,2%.   

При проведенні епідеміологічних розслідувань встановлено, що найбільша  кількість випадків ГКІ обумовлена харчовим шляхом інфікування – 389,  в т. ч.:

  • порушення приготування страв в домашніх умовах – 38,3%; 
  • порушення  зберігання продуктів в домашніх умовах – 29,3 %;
  • вживання немитих овочів та фруктів – 20,5%;
  • вживання продуктів в домашніх умовах після закінченого терміну реалізації – 8,0%;
  • вживання продуктів, придбаних на стихійних ринках – 3,1 %;
  • вживання продуктів сумнівної якості – 0,8 %.