Героям в білих халатах присвячується.

Героям в білих халатах присвячується.

 

        27 років тому назад Україну спіткала страшна трагедія – аварія на Чорнобильській станції, 2 страшних вибухи та невидимої сили пожежа, горів графіт, цирконієві труби, бітум.

Температура полум’я досягала 2500º  за Цельсієм. Радіаційні викиди в атмосферу із реактора 4-го енерго блоку АС досягало висоти 1200 м. Навіть на відстані 10 км від місця аварії рівень радіації дорівнював 1000 мілірентген за годину при нормі 30 мілірентген.

       На ліквідацію наслідків аварії ЧАЕС було залучено 650000 чол., з них: з України 346313 чол. До складу перших загонів ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС з 9 травня 1986р. вийшов загін працівників Державної санітарно - епідеміологічної служби Сумської області, в якому взяли участь 223 фахівця за розпорядженням МОЗ України та 17 фахівців за призивом військомата.

        20 липня 1986р. загін фахівців Сумської області виконав поставлені урядом завдання і передав зміну працівникам наступної області.

        За активну роботу в Чорнобильській зоні головний лікар санітарно - епідеміологічної станції Зарічного району м. Суми Гладнєв Володимир Васильович  був нагороджений грамотою Президії Верховної Ради України. В ніч на 10 травня Гладнєв В.В. очолив першу бригаду фахівців санітарно -  епідеміологічної служби не тільки Сумської області, а й України, яка виїхала на ліквідацію наслідків аварії.

        Грамотою МОЗ України за самовіддану роботу в Чорнобильській зоні був нагороджений головний лікар Сумської міської санітарно -  епідеміологічної станції  Бутенко Володимир Миколайович.

        Добровольцями двічі поїхали на відповідальні вахти ліквідаторів наслідків аварії завідуюча  бактеріологічною лабораторією Сумської обласної санітарно -  епідеміологічної станції Габелюк Тетяна Сергіївна та головний лікар санітарно - епідеміологічної станції Зарічного району м. Суми  Гладнєв Володимир Васильович.

        Фахівці санепідслужби в Чорнобильській зоні працювали по 16 годин на добу в надзвичайно тяжких умовах по визначенню забруднення радіоактивними речовинами харчових продуктів та питної води, які використовувались багатотисячними ліквідаторами аварії, надавали  першочергово медичну допомогу усім людям, які звертались до людей в білих халатах, які знаходились в автомашинах з червоними хрестами.

       Проявили істинний героїзм родина головного санітарного лікаря Роменського району Бруяки Миколи Івановича, який був керівником вахтової бригади,  до складу  якої входила  його дружина Валентина Іванівна Бруяка, завідуюча бактеріологічною лабораторією Роменської санепідстанції та їх син Олександр Миколайович Бруяка, лікар - вірусолог Сумської санепідстанції. Вся родина  Бруяки віддала всі сили та здоров´я  на ліквідацію атомної аварії, залишившись самі тяжкими інвалідами першої та другої групи. У 2013р. Микола Іванович Бруяка пішов із життя.

       Пішли із життя не доживши свого віку 35 працівників Сумської санітарно-епідеміологічної служби, та 75 одержали інвалідність першої -  третьої групи.

       Ми в безоплатному боргу перед нашими героями, вічна пам'ять тим,  які пішли із життя та  постійна опіка всіх ліквідаторів наслідків Чорнобильської аварії.

 

 

Начальник Головного управління                                               В.М. Псарьов

Держсанепідслужби у Сумській області,

головний Державний санітарний

 

лікар Сумської області