Токсокароз в Сумській області

Токсокароз в Сумській області Моніторинг за станом грунту Профілактика токсокарозу

Токсокароз - це геогельмінтоз, основним джерелом хвороби є собаки, які забруднюють грунт яйцями токсокар. Велика чисельність та ураженість токсокарозом собак у містах, а також порушення правил їх утримання власниками, відсутність заходів дезінвазії їх екскрементів призводить до масової циркуляції збудника у навколишньому середовищі. За даними вчених Сумського національного аграрного університету (СНАУ) на території області ураженість собак токсокарозом дорівнює 18%, в різні роки цей показник коливається від 9 до 31%.

            В 2017 р. в області зареєстровано 33 випадки токсокарозу, з них 13 дітей. Показник захворюваності зріс в порівнянні з минулим роком в 1,6 рази і складає 3,1  на 100 тис.нас. (в 2016 р.- 21 хворий, показник -1,9, Україна -1,19).

Результати моніторингу за станом ґрунту свідчать, що більшість території міст і районів області є зоною високого та середнього ризику зараження збудниками  токсокарозу. Рівень забрудненості ґрунту яйцями токсокар складає 3,2%, в тому числі: на території дитячих закладів – 3,8%,  дитячих майданчиків в дворах житлового сектору - 4,8%, пляжів – 3,6%.  При дослідженні ґрунту питома вага яєць токсокар серед нестандартних проб складає 58%.

 

Протягом І півріччя паразитологічною лабораторією ДУ «СОЛЦ МОЗУ» проведений моніторинг щодо забрудненості навколишнього середовища збудниками паразитарних хвороб на 31 об’єкті. Відібрано та     досліджено 217 проб грунту. Рівень забрудненості грунту яйцями токсокар склав майже  6%, в тому числі: на території дитячих закладів – 4,8%;  дитячих майданчиків житлового сектору – 6,7%; місць масового відпочинку населення – 15%.  

Згідно з Санітарним регламентом, затвердженим наказом МОЗУ 24.03.2016 р.  №234  з  травня 2018 р. складено 4 договори на надання послуг щодо визначення збудників паразитарних хвороб  з пісочниць дошкільних навчальних закладів. Відібрано та  досліджено 25 проб піску,  збудників паразитарних хвороб не виявлено.

 

Профілактика токсокарозу є комплексною медико-ветеринарною проблемою.

Маючи на увазі, що на токсокароз частіше хворіють собаки і коти, треба, насамперед, ретельно виконувати загальні гігієнічні вимоги по догляду за домашніми улюбленцями. Взявши в дім собаку або кішку, необхідно перевірити її на наявність гельмінтів, здавши випорожнення в лабораторію ветеринарної медицини. У подальшому такі обстеження необхідно проводити регулярно один раз на рік. При виявленні інвазії обов’язково пролікувати тварину.

Собак належить виводити на прогулянку в місця, де не граються діти. Треба уникати контакту домашніх тварин зі своїми бездоглядними сородичами, від яких вони часто заражаються токсокарами та іншими небезпечними для людини хворобами. Слід домагатися обмеження кількості бездоглядних собак, влаштування спеціальних майданчиків для вигулу собак.

Наступний спосіб профілактики токсокарозу є недопущення попадання яєць токсокар в організм людини із забрудненої землі та інших заражених ними предметів.

Зелень, овочі і фрукти, які вживаються сирими, необхідно ретельно мити у проточній воді, а потім занурювати на 3-5 секунд в окріп.

Слід обов’язково привчати дітей з раннього віку мити руки перед прийомом їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами або землею.

Необхідно захищати від відвідувань тварин гральні майданчики, особливо пісочниці, в дитячих закладах, парках, скверах, на прибудинкових територіях житлового сектору  і на пляжах.