Професійний розвиток – важлива складова формування Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»

Професійний розвиток – важлива складова формування

Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»

 

Комплекс заходів з формування Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації» передбачає обов’язковість професійного розвитку його членів з метою підвищення рівня професійної компетентності, удосконалення професійних, особистих якостей та потенційних можливостей кожного учасника для подальшого планування кар’єри.

Реалізація цих завдань у 2013 році здійснюється відповідно до Переліку заходів, затвердженого наказом Нацдержслужби України від 14 січня 2013 року № 5. Станом на 25 листопада 2013 року здійснено такі заходи:

Перша навчальна сесія (11-15 березня, НАДУ, м. Київ) присвячена темі сучасної кадрової політики в державному управлінні. В рамках сесії відбулися тематичні зустрічі з високопосадовцями, фахівцями провідних наукових установ. Тематика занять включала питання щодо модернізації економіки в умовах європейської інтеграції, професійної компетентності державних службовців, нових інструментів впровадження державної регіональної політики, інновацій у фінансовій практиці, впровадження дієвих механізмів контролю за додержанням трудового законодавства, інновацій у розвитку ядерно-енергетичного комплексу України, охорони навколишнього природного середовища, реформування житлово-комунального господарства тощо. Було проведено два круглих столи на теми «Україна: нові виміри соборності в умовах європейської інтеграції та глобалізації» та «Реалізація національної антикорупційної стратегії та її інституційне забезпечення».

Самостійна робота (18-29 березня та 7-31 травня) з вивчення модуля «Політична та адміністративно-управлінська еліта в контексті сучасної модернізації Української держави». Контроль за виконанням Програми самоосвіти здійснюється у 2 етапи - шляхом тестування у дистанційному режимі (вересень), та у формі обговорення під час навчальної сесії (листопад).

Навчання у дистанційному режимі (1-30 квітня та 1-31 жовтня) з вивчення курсу «Стратегічне управління», за результатами якого учасники оволоділи навичками стратегічної діяльності.

Літня тренінгова школа «Лідерство в управлінській діяльності» (10-14 червня, ОРІДУ, м. Одеса), програма якої включала 5 модулів:

I – Адміністративне та політичне лідерство.

II – Лідер як організатор командної роботи колективу однодумців.

III – Лідер як провідник реформ.

IV – Керівник-лідер як суб’єкт комунікативної діяльності.

V – Самоменеджмент керівника-лідера.

Стажування за кордоном 29 учасників Президентського кадрового резерву:

2 особи – у Федеративній Республіці Німеччина, вивчення міжнародного досвіду щодо розвитку світового ринку органічної продукції, м. Нюрнберг, та щодо організації підготовки докторів філософії державного управління і державної політики в Німецькому університеті адміністративних наук, м. Шпайер;

9 осіб – у Естонській Республіці, м. Таллінн, вивчення питань набору та відбору персоналу у сфері державної служби для державних службовців;

8 осіб – у Польській Республіці, м. Натолін, з вивчення міжнародного досвіду щодо внутрішньої політики Європейського Союзу у сфері торгівлі, енергетики, сільського господарства та охорони навколишнього середовища;

6 осіб – у Польській Республіці, м. Варшава, з вивчення досвіду країн ЄС у сфері державної служби;

1 особа – у Республіці Сінгапур, з вивчення антикорупційної політики Сінгапуру та у Польській Республіці, м. Натолін;

4 особи – у Королівстві Бельгія, м. Брюгге, з вивчення науково-дослідних розробок та інновацій на державній службі та особливостей процесу адаптації законодавства країн Європейської політики сусідства до стандартів Європейського Союзу.

Стажування в державних органах влади осіб, зарахованих у 2012 році до Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації» (4 - 8 листопада, м. Київ).

Стажування відбулось на базі 22 державних органів, серед яких - Адміністрація Президента України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство фінансів України, Міністерство юстиції України, Міністерство промислової політики України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України, Національне агентство України з питань державної служби та інші.

25-29 листопада у Національній академії державного управління при Президентові України (м. Київ) проходить друга навчальна сесія, присвячена темі сучасної кадрової політики в державному управлінні. В рамках сесії відбудуться тематичні зустрічі з високопосадовцями, фахівцями провідних наукових установ, практичні заняття, тестування. Також заплановано проведення круглого столу на тему «Мотиваційно-ціннісна складова підготовки Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації» та виїзного заняття у Верховній Раді України. Під час сесії для учасників Президентського кадрового резерву буде проведено низку практичних занять та тестування. Підсумкову співбесіду будуть проводити працівники Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України, науково-педагогічні працівники НАДУ при Президентові України.